Nyhetsförmedling

Av veckans texter tyckte jag mer om Hodkinsons text eftersom den förklarade delvis saker som man redan visste men också sådant som jag aldrig själv skulle ha tänkt på. Den var också lättläst och väldigt intressant. Lanas Cavadas text var också intressant men själva ämnet som den tog upp intresserade inte mig lika mycket som Hodkinsons text.

I Hodkinsons text diskuterar han huruvida nyheterna som kommer ut intresserar människorna eller inte. Och enligt honom finns det tolv olika aspekter som gör att nyheterna intresserar människorna som läser dem.  De punkter han tog upp var flera sådana som var ganska självklara men visst fanns det även sådana som jag tidigare inte har tänkt på att är viktiga när man framför nyheter, till exempel: att det är bra för nyheterna om de hänger ihop med andra nyheter och kanske till och med liknar lite på andra nyheter.

Hodkinsons diskuterar även att det är svårt att göra neutrala nyheter och detta är något som många nyhetsmedier försöker göra men det är svårt eftersom det alltid är människor som ligger bakom nyhetsartiklarna och på grund av det så finns det ofta något eget perspektiv bakom nyheten som man skriver.  Hodkinsons skriver även att det för dagens nyhetsmedier är väldigt viktigt att hinna snabbt ut med olika nyheter och att hela tiden hålla nyheterna uppdaterade och så färska som möjligt. Detta är säkert något som har blivit svårare för medierna hela tiden på grund av att det nu finns internet och de tidningar som inte arbetar på helgerna blir snabbt efter i sin produktion av dagsfärska nyheter.

Lanas Cavadas skriver i sin text om hur den finska dokumentär filmen har uppstått. Detta är något som jag tidigare inte har tänkt på att hur svårt det måste ha varit i början att göra dokumentär filmer och att faktiskt få någon att titta på filmerna. Lite liknande som Hodkinsons hade även en nyhetsredaktion tagit fram fem punkter som gör en dokumentär film bra:

1.Ämnet är samhälleligt

  1. Ämnet går att förmedla
  2. Man bör även beakta ämnen som inte har behandlats tillräckligt
  3. Man korrigerar falsk information
  4. Man bör komma ihåg den vanliga människan

Det finns likheter mellan dessa fem punkter och de tolv punkter som Hodkinsons berättade om. Detta tyder då på att det är ganska långt samma aspekter som gör att människorna läser och följer med nyheterna som gör att människorna även vill följa med olika sorters dokumentärfilmer.

Som nyhetsmaterial till övningsuppgiften har jag tänkt använda mig av två finlandssvenska dagstidningar, HBL och Åbo Underrättelser. Jag tänkte att jag under en veckas tid skulle titta på hela deras nyhetsutbud och jämföra hur de rapporterar om olika nyheter. Detta tror jag att kommer att vara ganska intressant dels för att de båda är finlandssvenska tidningar och även för att de kommer från olika regioner men det är ändå ganska många människor som dagligen läser både HBL och ÅU.

2 reaktioner på ”Nyhetsförmedling”

  1. Hodkinson hade intressanta aspekter på vad som gjorde nyhterna intressanta. Tänker man på dessa när man t.ex. läser en tidning så märker man nog att de finns där. De positiva nyheterna som finns är ofta ”prins X och Y har fått barn” eller att gamlingen som irrade iväg från ålderdomshemmet för två veckor sedan (vilket då rapporterades) har hittats välmående hos typ någon gammal kompis.

  2. Problemet med den onåbara neutraliteten av nyheter beror inte bara på att det är människor bakom en nyhetsartikel eller -inslag. Det är en organisation och en hel kultur i bakgrunden till varje text.
    En trevligt skriven men rätt refererande bloggtext.
    Idén för övningsuppgift ter sig mycket fungerande. Beakta dock att HBL har aspirationer att också vara ett riksmedium, inte bara ett lokalt bland de andra. Hur väl de lyckas kan man/du ju sedan diskutera.

Kommentarer är stängda.