Nyheter

Veckans läsning
Silja Lana Cavada beskriver i artikeln ”Dokumentären hittar televisionen” utvecklingen från dokumentärfilmer till tv-dokumentärer vid Rundradions TV2 under 1960- och 1970-talen fram till 1990-talet.  Artikeln var intressant att läsa då detta var ett obekant ämne för mig. Det som väckte mitt intresse mest var hur ”de fem punkterna om bra dokumentärämnen” skiljer sig rätt mycket från de kriterier som Hodkinson i kapitlet ”The Construction of News” räknar upp som avgörande för sannolikheten att en händelse skall klara sig över nyhetströskeln. Det fick mig att tänka på hur en dokumentär och en nyhetssändning kompletterar varandra, på likheter och olikheter och på hur olika sätt de kommer till och på hur olika sätt journalisterna arbetar.

Hodkinson påpekar att, trots att man ofta för fram på vilket sätt t.ex. två tidningar skiljer sig åt, så är det även intressant att se på deras likheter. På hur mycket överlappningar det finns, likheten i nyhetsurvalet och på sättet de framförs. Han poängterar att oberoende av vilken tidning eller nyhetssändning vi konsumerar, så konfronteras vi sannolikt med rätt liknande bild av världen.

Val av nyhetsmaterial för övningsuppgiften
Hodkinsons text om nyhetsproducenters likheter väckte mitt intresse så pass att jag slopade min första tanke på att välja ”Vetenskap i medier” som mitt ämne för övningsuppgiften. Istället tänker jag lusläsa Helsingin Sanomat och Dagens Nyheter en vardag för att se om storstadsbon i Helsingfors och i Stockholm egentligen läser samma tidning! Är det samma världsnyheter som tas upp? Är det samma typ av inrikesnyheter som tas upp? Hur mycket kultur och sport? Finns det likheter i val av bilder? Dessutom tyckte jag att Hodkinsons uppräkning av kriterier för att nå över nyhetströskeln var intressant och tänker ha dem i åtanke särskilt då jag granskar huvudnyheterna.  Valet av tidningar motiverar jag med att de båda är sitt lands ledande tidning, den med mest upplaga och den som utkommer i huvudstaden i två nordiska grannländer. De är båda  rätt neutrala, liberala och har ungefär samma typ av målgrupp.

En reaktion på ”Nyheter”

  1. Ja, det är visst meningen att dokumentärer tar upp mera omfattande och långvariga ”händelser” som inte kan behandlas som helheter inom de begränsade ramarna (minuter eller spaltutrymme) i nyhetsförmedlingen.
    Valet av material för övningsuppgiften verkar ypperligt.

Kommentarer är stängda.