Konstruktionen av nyheter

A.

Nyheter speglar de verkligheten ? var den fråga jag ställde mig då jag läste artikeln om konstruktion av nyheter. Det är ju så många olika aspekter som påverkar en nyhet. Det beror på vilken bakgrund journalisten har, hans värderingar, vad han anser att är bra nyheter, hans intentioner med artikeln eller tv-inslaget. Tillika som mottagaren och samhället påverkar vad som blir nyheter – vad är av intresse i samhället? Nyheter kan vara krig och hungersnöd men det kan likaså vara skvaller, kungligheters födelsedagar eller väntade tronföljare. Allt görs för att påverka människan emotionellt. Man kan vinkla en nyhet på många olika sätt och välja ut chockerande ämnen och rikta in dem så att de blir så att säga följetonger så att mottagaren absolut måste veta hur det gick sedan.

Mitt svar är kort sagt – nej nyheter kan inte spegla hela verkligheten, bara delar av den.  De speglar mera värderingar och samhället under en viss tidsepok- vad som ansetts viktigt vad som varit en nyhet är väl olika i början av 1900-talet till vad det är idag 2015. Medierna har ju även ändrats med tiden.

 

B.

Jag kommer att analysera och titta på hur svensk och finskspråkig media, tidningar, HBL och HS, beskriver och gestaltar Ryssland och dess politik under en veckas tid. Jag försöker finna likheter och skillnader i pressen

3 reaktioner på ”Konstruktionen av nyheter”

  1. Jag håller till viss del med dig, en journalists personliga värderingar, erfarenheter o.s.v. påverkar förståss nyhetsrapporteringen i någon mån beroende på. Men jag skulle fortfarande säga att nyheterna speglar verkligheten, de ger inte en 100-procentig bild av verkligheten det är ju omöjligt eftersom alla uppfattar den olika, men i största allmänhet skulle jag säga att de speglar verkligheten. Förutsatt att det är ett pålitligt medium och en proffsig journalist med god yrkesetik och värdesätter public service, tabloidiserade och kommersiella medier kanske inte till lika stor del speglar verkligheten.

  2. På frågan huruvida nyheterna speglar verkligheten eller ej finns knappast något definitivt svar. Strävan hos de flesta journalister är att ge en objektiv rapportering. Dock är det helt klart att varje enskild journalists verk präglas av deras personlighet, deras uttryckssätt och värderingar. Som nyhetskonsument har vi förväntningar på att journalisterna skall vara pålästa och förmedla fakta. Realiteten är nog att det inte alltid är så. Tidspressen är ofta en avgörande faktor för hur påläst en journalist är gällande det han rapporterar om.

  3. Hej,
    Jag är nog lite på samma linje med kommentatorerna Ellinor och Mia i frågan om nyheterna speglar verkligheten. För det första kunde ju inte hela verkligheten rymmas i vår nyhetsförmedling oberoende hur kunniga och objektiva journalisterna är. Det måste alltid ske ett val av vad som tas med. Och, som ni all tre påpekar, så finns det alltid värdebaserade kriterier för detta val, kriterier som är journalistens individuella, redaktionens gemensamma och mera allmänna i det bredare samtida samhället. Oftast måste nyhetsförmedlaren sedan också ta något perspektiv på det som man väl valt att ta upp i nyheterna. (Perspektiv behöver dock inte betyda att man är partiell i t.ex. en tvistefråga.) Så ingen nyhetsförmedling kunde ens vara en ren och fullständig bild av verkligheten. Men det betyder inte att den inte kunde bjuda på reflektionER ur (delar av) verkligheten. Min slutsats är alltså samma som Annes, men perspektivet är inte lika pessimistiskt 😉

Kommentarer är stängda.