Tankar kring introduktionen

Lars Kjerulf Petersen och Paul Hodkinson ger båda en introduktion till mediesociologin på rätt olika sätt. Petersen skriver om massmedia och hur olika typer av media fungerar gentemot dem som använder sig av det som media har att erbjuda. Hans exempel är television och datorer/Internet. Hodkinsons fokus är på teorier och modeller för hur media fungerar, och hans text ger en mera distanserad känsla.

Petersen verkar engagerad i sitt ämne, men hans text blir mera tungläst för mig i och med att den är på danska, och de nödvändiga pauserna för att fundera över formuleringar som är annorlunda i danskan bryter upp läsningen. Men även om språket inte var en faktor är hans text svårare att ta till sig, den förutsätter en helt annan nivå av förkunskap när det gäller teori och koncept, medan Hodkinson förklarar allt, och gör det väl. Trots det var båda texterna intressanta och kompletterar varandra. Petersen förklarar medias interaktion med samhället, han diskuterar offentlighet och hur media påverkar samhället och individer. Hodkinson skriver också om sådana saker, men det blir mera en illustration för en teori eller modell. Trots det är texten väldigt lätt att läsa.

Mycket av det som kommer fram i texterna är åtminstone delvis bekant sedan tidigare. Jag har jobbat inom media och använder dagligen Internet och andra media, och det betyder att jag lägger märke till en del av de problemställningar som båda författarna lägger fram som områden inom mediesociologin. Speciellt noterade jag det som Hodkinson skriver om annonsörernas inflytande och behov (s. 50), jag har själv lagt märke till hur TV reklamen varierar beroende på vilken kanal det är och vilket program som visas. Jag är också sedan länge medveten om att man lätt drunknar i mängden av information på nätet och att det kan vara svårt att verifiera informationen om den inte kommer från en pålitlig källa.

En reaktion på ”Tankar kring introduktionen”

  1. Bra synpunkter om texternas perspektiv och grundpremisser. Detta att sociologiska texter tar upp saker som man känner igen om samhällsfenomen som man har varit i kontakt med är ju genomgående i sociologistudier. Som bäst (med tillräckligt av ett teoretiskt perspektiv) öppnar genomgången av det bekanta ett nytt perspektiv på det. I övrigt kan den fungera som ett konstaterande av utgångspunkterna varifrån tanken och diskussionen kan tas vidare.

Kommentarer är stängda.