Julens utmaning, vol II

Tänkte först med dessa två foton kommentera Carolinas inlägg nedan om decembermånadens utmaning till judendomen, men eftersom man inte kan foga bilder i kommentarer måste jag göra detta i ett nytt inlägg. Samtidigt får min tidigare ”bildgåta” sitt svar: Platsen är Berlin. Decembermånadens utmaning konkretiseras ganska bra då på ca 150 meters avstånd från varandra vid det gamla radio- och tv-tornets (DDR:s stolthet) fot finns både hanukkaljusstaket och en av stadens största julmarknader, med olika slags Betlehem-installationer och figurer – plus förstås julgubben ovanom allt annat.

WP_20141217_007_2
WP_20141217_025_2

Mackabeernas anda

Rabbinen och diplomaten Yacoov Herzog (1921-1972) påpekar i sitt festtal Hanukka och Israels pånyttfödelse att Hanukka inbegriper även judisk självständighet – i sin konkreta och politiska bemärkelse. Hanukka värnar om dialogen mellan staten Israel och världens folk ända sedan urminnes tider. Det mest centrala temat i Hanukka är ”de få mot ett flertal”. Ett folk som vill fullfölja sin säregna bana genom tiderna mot alla odds – ett folk som är tryggt och säkert i sin tro att ingen förgänglig makt – aktiv eller passiv, genom förtryck eller hat, diskriminering eller integrering kan bestrida ett folk förverkligandet av sitt andliga och nationella framtida öde.
Mackabéerna var inte enbart medlemmar i prästhuset och sålunda judaismens förmyndare utan även sitt folks ledare – generaler och politiker. Deras politiska och militära agenda kan jämföras med dagens – och säkerligen jämställas med den. De inledde en revolt mot grekiskt förtryck, väl medvetna om den lilla möjligheten till framgång som kunde skönjas. De agerade emedan att inte agera skulle ha betytt fullständig undergång både i fysisk och i andlig bemärkelse. En inre röst fick dem att vara fast beslutna om att trons löfte kunde utmana och besegra faran. I dagens läge kan vi tänka oss att Mackabéerna stod inför en liknande utmaning och omständigheter som deras förfäder en gång konfronterades med.
Tiden har inte utplånat Mackabéernas anda – beslutsamheten, tron och budskapet om deras upplevelse överbryggar tidens klyfta. De få rättfärdigade sin sak mot flertalets styrka och våld.
Dialogen mellan ett folk som återvunnit sin suveränitet och resten av världen har blott börjat. Mackabeernas testamente kommer att försvaras. Låt oss ta varandra i hand i andligt broderskap och historisk delaktighet. Låt oss bli påminda om Mattatias vittnesbörd: ”Vi är privilegierade att leva under denna generation. Må vi vara värdiga det öde som tillkallar oss”

(Skriven av Asta utgående från texten i The Hanukkah Anthology, red. Philip Goodman, 1976)