Yemen
Atmosfären är intensiv, man kan höra högljudda sofar stötar från flera håll, mera högljudda än vad man hör i Europa. Shelihot:erna sägs allt intensivare och i högre ton ju närmare man kommer till Rosh HaShana.
Det blir kväll och människorna samlas i synagogorna. Gudstjänsten börjar och församlingen halft skriker ut bönerna tillsammans med hazzan (kantorn) i en traditionell Yemeni melodi. Yemeni gudstjänsten är mera högljudd än någon annan, för Yemeni judarna tror att ju högre de sjunger/&skriker desto snabbare hör Herren dem. Det sägs att det är svårt att hitta församlingar, med mera intensiva och koncentrerade människor som ber, än de Yemeni församlingarna. Efter gudstjänsten önskas ett gott nytt år medan man går hem för att äta en Rosh HaShana middag.
Rosh HaShana firandet i andra länder
Jerusalem
Staden där flera kulturer och religioner möts. Det närmar sig kväll och man kan se både ashkenazi judar och sephardi judar, iklädda i festliga kläder av egen tradition. De religösa verkar vara i en annan sfär, de skyndar till kotel (klagomuren) och synagogorna. I jerusalem kan man hitta både ashkenazi synagogor, sephardi synagogor, karait synagogor, kyrkor och moskéer; ett religiöst centrum. Stämningen är intensiv i Jerusalem men fridfull, alla söker sig till sina egna synagogor där församlingarna ber på sina egna traditionella sätt och hymner, lika men ändå lite olika.