Kompetens i kulturorganisationer

En organisation är en samling människor med ett gemensamt mål som fungerar i samma riktning. För att organisationen skall fungera är det viktigt att det finns kompetens inom organisationen. Med kompetens avser jag människor som har olika färdigheter. För att kunna bevara kompetensen i en organisation är det viktigt att det finns någon form av kunskapshantering eller HRM-struktur. Organisationens medlemmar måste veta att de bidrar med någonting till organisationen för att känna sig motiverade, men hur skall egentligen HR förvaltas i en organisation?

Ett case jag analyserade i en annan kurs (HRM) handlade om hur en arkitektbyrå tappade sina bästa anställda. En arkitektbyrå kan enligt mig ses som en kulturorganisation då den bidrar med mervärde för den kulturella uppbyggnaden i samhället. Dessutom är ofta arkitektbyråer mer kreativa än traditionella organisationer då de alltid är tvungna att prestera de bästa möjliga riktningarna för att kunden skall välja just dem. I caset, HBR Case Study, EDWARD E. LAWLER III, ”Why are we loosing our best people” var problemet att organisationen fungerade på så många nivåer och kommunikationen höll inte mellan nivåerna. Den kulturella arkitektavdelningen ansågs också vara på en högre nivå än försäljningsavdelningen vilket frustrerade många anställda då de hade en briljant idé som inte gick att sälja p.g.a. dålig försäljningsteknik.

Lösningen i caset och som även många andra kulturorganisationer var att förbättra den interna kommunikationen. Minska på luckorna mellan förman och de anställda och cheferna borde vara mer insatta i organisationen. Olika mentorprogram var de äldre anställda finns som stöd för de yngre skulle också bidra till en lösning samt att ha en s.k. ”Open door policy” var de anställda kan komma med direkt feedback till sina chefer. Det viktigaste i organisationer är alltså att bevara stjärnkompetens, den kompetens som finns utöver det som behövs för att utföra arbetet, kompetensen som skiljer indivier åt. Stjärnkompetensen består av emotionell kompetens, som kan indelas i fem olika områden: Självinsikt, självstyrning, motivation, empati och social förmåga. HRM- I organisationens hjärta, A. Lindmark, kap 8, kompetens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *