Rekrytering, hur hänger det ihop med organisationskultur?

Sommaren börjar närma sig och det som känns mest aktuellt för tillfället är sommarjobb. Själv hör jag till en av dem som har en arbetsplats och jag är väldigt glad över det! Tiderna är inte de bästa och många företag sparar in, ofta genom att inte anställa extrahjälp till sommaren. Men hur skall man då lyckas få jobb i dagens värld? Jag var på en väldigt givande föreläsning i kursen professionella kompetenser var en representant för Mercuri Urval föreläste. Han talade mycket om att branda sig själv och söka till de ställen som kanske inte har öppen ansökan. Om du själv tar kontakt till en arbetsplats ger det ett gott första intryck till arbetsgivaren då du verkar intresserad och motiverad för att arbeta på just den platsen. Dock är det viktigt att ha kunskap om den platsen du söker till och det kan fås genom att t.ex. grundligt läsa företagets webbsidor. Och en viktig sak är att komma ihåg, det går inte att få jobb utan att försöka. Om du inte söker en enda arbetsplats kommer det heller inga svar. Jag känner att många idag är rädda för att ta personlig kontakt till företag, genom att t.ex. ringa eller gå in till platsen och fråga om en viss person. Om du endast söker på gemensamma ansökan är det väldigt svårt att ens bli upptäck så därför är mitt tips att bara våga, det värsta man kan få är ett nej.

Om vi sedan övergår till en mer akademisk syn på rekryteringsprocessen börjar den från personalplanering. Någon i organisationen utvärderar behovet av ny arbetskraft och ser var antingen nyanställning eller nedskärning skulle kunna behövas. Om ett anställningsbehov identifieras är det viktigt att det överensstämmer med organisationens kultur. Personalplanering påverkas av interna och externa faktorer. Interna faktorer kan vara att företaget bestämt sig för att formulera nya mål för verksamheten, t.ex. en ny strategi för företaget vilket kanske kräver fler anställda med ny kompetens. Interna faktorer är alltså faktorer som företaget själv kan påverka medan externa faktorer är sådant som företaget oftast inte direkt kan påverka, t.ex. konjunktursförändringar, ny teknolog eller ändringar i lagen. ( HRM- I organisationens hjärta, A. Lindmark, kap 3, rekrytering )

Då ett behov har identifieras gäller det att hitta rätt person för platsen. Företaget listar sedan de kompetenser en person bör ha för tjänsten och börjar sedan sökandet. Många större organisationer använder sig av någon form av hjälpmedel som t.ex. Belbins olika roller eller Myers Briggs test, MBTI(Myers-Briggs Type Indicator). Testet kan likna det som hittas här, http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *