Kulturledarskap, vad betyder begreppet för mig

Då jag hörde om kursen kulturledarskap blev jag genast intresserad. Den passade bra in i min studieplan och tangerar min studieinrikting väl. Men visste jag vad kulturledarskap var då kursen började? Svaret kommer att vara ja, men det går alltid att lära sig mera. Kulturledarskap är även ett så brett ämne så det finns alltid nya infallsvinklar man själv inte kommit ihåg. Dessutom tycker jag det är kul att kursen är ett samarbete mellan handelshögskolan och humanistiska fakulteten då det nu är lite större variation i tankarna och åsikterna.

Bloggande är något som jag inte riktigt är van med, jag har endast skrivit ett par blogginlägg i några kurser förut så den här typen av arbete är helt nytt för mig. En blogg känns dock som ett bra mellanting mellan akademisk text och egen dagbok. Det är inte lika strikt att allting skall vara rent akademiskt men på samma gång behövs källor så att arbetet ger en seriös bild.

Två definitioner jag fastnade för då jag läste boken, HRM- I organisationens hjärta, 2011, A. Lindmark var:

”Schein(1992)- Ett mönster grundläggande antaganden en grupp har tänkt eller utvecklat medan den lärde sig hantera sina problem i fråga om extern anpassning & intern integration”

”Hofstede(1991) Den kollektiva programmering av intellekt, vilje- och känslolivet som gör att medlemmar från en grupp kan identifiera sig med varandra och skilja sig från andra människor.”

Med de här två definitionerna vill jag avsluta detta inlägg. I nästa inlägg kommer jag fokusera på konst & kultur, inspirerat av gästföreläsningen med Astrid Huopalainen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *