I boken Workshops och arbetsmöten: Verktygslåda för meningsfulla möten skriver Forsberg (2012) om gruppdynamik. Med begreppet gruppdynamik menas den energi som uppstår i en grupp, det vill säga relationen mellan personerna och den samverkan som uppstår i relationerna. Det här gäller alla grupper. Det kan handla om ett arbetsmöte i en organisation, men det kan lika gärna handla om en musikgrupp. I en grupp är det mycket viktigt att värdesätta varandras olikheter och kunna kompensera varandras olikheter. Ju större olikheter som finns inom gruppen, desto större blir dynamiken. Det är en stor utmaning för ledaren i gruppen att hantera olikheterna på rätt sätt för att skapa framgång för gruppen.
Dynamiken påverkar gruppens utveckling och mognad. Individerna i gruppen har som tendens att uppvisa olika beteenden i olika faser, så utvecklingen är alltså beroende av hur länge det tar för gruppen att ta sig igenom de olika faserna. För att kunna samverka på bästa sätt är det bra att ledaren känner till dessa faser för att kunna kontrollera vad som händer i gruppen. FIROs (Fundamental Interpersonal Relationship Orientation) teori A Three-Dimensional Theory of Interpersonal Behaviour påvisar en grupps utveckling i tre faser; tillhörighetsfasen, inflytande fasen samt samhörighetsfasen. I tillhörighetsfasen försöker varje individ bli sedd och accepterad av de andra medlemmarna. I följande fas, inflytandefasen, funderar gruppmedlemmarna hur de ska samarbeta samt hur rollfördelningen ser ut. I sista fasen, samhörighetsfasen, reflekterar gruppen hur de tillsammans kan utvecklas.
Efter att jag har läst om gruppdynamik har jag nu en klarare bild av hur mina intervjufrågor till projektet kommer att se ut.
// Sofie