Utöver intervjun med Wallmans så hade vi möjligheten att ställa samma frågor till teaterrestaurangen Teatteriravintola Kakikanaa i Helsingfors. Detta möjliggjorde att vi kunde jämföra svaren med varandra och vidare se hur nöjesbranschen skiljer sig i Sverige och i Finland ur ett ledarskapsperspektiv. I ett tidigare blogginlägg jämförde jag Sveriges och Finlands kulturer med hjälp av Hofstede´s kulturella dimensioner, denna jämförelse gav redan några riktlinjer om vad som skiljer kulturerna i bägge staterna. I detta inlägg kommer jag att analysera Teatteriravintola Kaksikanas svar ur ett kulturledarskapsperspektiv.
Dessa frågor ställde vi:
1) Hurdant ledarskap utövar ni? Administrativt och konstnärligt?
2) Vem står för innovationerna för nya koncept inom företaget? Hur
mycket kan artisterna påverka besluten?
3) Vilka upplevelser erbjuder ni, varför?
4) Vad anser ni vara en lyckad upplevelse för kunderna?
5) Hur ser er marknadsföringsstrategi ut?
Så här svarade Sten Selin (en av ägarna):
1) Martin och jag jobbar båda full tid (dvs 9-14h per dag) på restaurangen. Huvudsakligen står vi i köket under kvällarna och ibland under lunchen. Vi försöker dela upp arbetet så att badå eller åtminstone en av oss kan sköta administrativa uppgifter varje morgon. Ftf har vi paus med shower över sommaren ända till slutet av augusti. Detta innebär att vi sköter luncher på tumanhand och gör därför office på kvällarna. Vi har försökt utveckla ett system där våra anställda har relativt mycket frihet för att de ska lära sej att driva restaurangen då när vi är borta. Tills vidare är vi nog på plats alla dagar och går igenom alla processer med personalen.
2) Martin och jag gör alla beslut gällande artister som skall uppträda hos oss. Mycket fram och tillbaka planerande med agentter och managers. Planerande och bokande av programmet tar upp en stor del av vår tid fast vi också har en anställd till vars uppgifter det hör att sköta kunder och en del artister. Vi har en strikt linje gällande artisterna att de skall möta oss halvägs med kommisioner och shower så att alla gynnar lika mycket av samarbetet. En del av artisterna utövar också egen marknadsföring vilket förståss är ett bonus.
Menyer och beställningar sköts i sista hand av Martin och mej
3) Show and dinner är vårt koncept. Detta innebär att kunden kommer och äter en meny/ala carte varefter de blir underhållna av dagens show. Showens tidpunkt beror lite på artisten. Exempelvis brukar jazzband börja kl.18.30 tiden medan stand up börjar mellan 21.00 och 22.30. Vi erbjuder också catering service och givetvis privata evenemang som kan skräddarsys enligt kundens vilja. Vi hade t.ex. en privat tillställning med wild west tema i april.
4) Vi vill i första hand att kunden skall njuta av maten och drycken eftersom vi har mest kontroll över kvaliteten av dem. Showernas kvalitet är förståss också mycket viktigt. Därför är byggandet av programmet så svårt och kräver mycket tid.
5) Vår mail och netsidorna är vår överlägset största “lifeline” när det kommer till synlighet och bokningar. Vi brukar därför alltid linka våra reklamer till kaksikanaa.fi. Där finns all info om shower och menyer. På facebook brukar vi boosta vissa evenemang och i alla gratis tidningar samt på netsidor som nyt och stadissa och dylika matas alla våra shower in för att vi ska få synlighet. Artiklar i tidningar och på netet om oss har också visat sej vara bra reklam. Hittils har vi inte gjort mera än 1 reklam i större tidningar. (25.5 gjorde vi reklam för Mark Levengood i HSB)
Efter att bekantat sig med svaren märker man att det är frågan om ett mindre företag med endast två personer (Sten och Martin) som sköter de stora administrativa och konstnärliga dragen i teaterrestaurangen. Utöver detta har de en anställd vars uppgift är att sköta kommunikationen och bokningarna av artisterna. De upplevelser de erbjuder är enligt Sten show and dinner, showerna följer inget exakt tema utan kan variera mellan jazz, stand up eller t.ex. dans. Även då man besöker restaurangens hemsida så märker man att utbudet är rätt så varierande, kalendern är fylld med olika sorts shower (Kaksikanaa, 2015). Det verkar snarare som om företaget försöker nå ut till en större publik än att fokusera sig på någon speciell kundgrupp med specifika preferenser. Detta tycks vara en bra lösning då efterfrågan i Helsingfors inte är så stor som i t.ex. Stockholm eller andra metropoler var det även går att finna upplevelserestauranger med specifika teman.
En upplevelse kan engagera åskådaren på många olika dimensioner beroende på upplevelsens art. I teaterrestaurangens fall är det snarast frågan om ett passivt deltagande var åskådarna sitter vid ett bord och observerar uppträdandet. Åskådarna sugs in i showen och upplever underhållning. (Pine, Gilmore, 1999) Förutom underhållning i mån om shower så erbjuder Kaksi kanaa även upplevelser i form av delikat mat. Genom att engagera människans olika sinnen, gärna så många som möjligt på en och samma gång, så desto större sannolikhet är det att lyckas i att erbjuda en oförglömlig upplevelse. Det enklaste sättet att göra en tjänst mera oförglömlig är att bjuda på mat eller dryck till. (Pine, et al., 1999) I fallet Kaksi kanaa erbjuds det åtminstone fyra av fem sinnestillfredsställande upplevelser, smak-, doft-, lukt-, hörsel- och synsinnet tillfredsställs av restaurangens utbud. Ur ett upplevelseekonomiskt perspektiv är detta exakt det vad företag inom upplevelsebranschen borde sträva efter. Sten nämner även i intervjun att Kaksi kanaa strävar efter att erbjuda så god mat som möjligt eftersom det är det enda konceptet de helt och hållet kan kontrollera, således försöker de säkerställa att åtminstone smaksinnet får tillfredställning.
Pine, Joseph., Gilmore., James (1999) The Experience Economy. Harvard Business School Press Boston, Massachusetts
Kaksi kanaa (2015) URL: http://kaksikanaa.fi/ (läst: 27.8.2015)