I Linda Portnoffs doktorsavhandling nämns en annan parts, Ferdinand Tönnis, tankar om hur ledning kan bestå av olika anda. Han nämner en så kallad business anda som jag skulle känna igen som något mer vanligt bland företag och marknasledning. Den anadra sorten är den så kallade community-andan som enligt mig kan kännas igen av en sorts vänskap mellan parterna.
I texten beskrivs Tönnis tankegång som viktg för att förstå ledning i sig och för att kunna känneteckna ledningsgruppernas bakgrund och mål. teorin är viktig för att ge bakgrund för olika persontyper inom ledning och kan kopplas ihop med Bourdieu’s teori om personligheter. Genom att lägga ihop dessa teorier kan man få fram ett bra sätta att identifiera de olika ledningstypersna och deras influenser på arbetarna. Genom att uppehålla en business anda kan man lättare nå ekonomiska mål per person och följa mer globala steg i sig. Den andra identiteten, communityandan kan enligt mig beskrivas av volontärer på olika festivaler.
Portnoff diksuterar inte volontärer i sig men hennes tankegång i texten följer en liknande stig som Johanssons. ”Good vibes”-andan och stilen att söka sig till en sorts familj av andra liksinnade personer beskriver communityandan.
Business andan kan även tänkas som en er mainstream anda, den är konkret och konvntionell. Ledarna ledaer för att nå mål och för att planer skall uppfyllas som de skall. Portnoff beskriver denna även som ett ledningssätt som inte påverkas av sociala naturen medan community andan kan eventuellt ses som påverkad av sociala fall.
I sin doktorsavhandling tvivlar Portnoff på att studier har tagit tillräckligt hänsyn till sociala verkligheten bland organisationer och hur projektledningen av olika slag påverkas av politiska verkan, natur och samhällets insikter.
//Henna