Musikfestivaler hör till sommarens höjdpunkter världen över och drar tusentals besökare årligen. Festivalerna har utvecklats från en dags konserter till veckolånga händelser. Det handlar heller inte längre endast om musiken och banden som spelar, utan så mycket mer spelar in i motiveringarna för att gå på festivaler. Det här ställer extrem press på arrangörerna. För att kvarhålla besökarantalen måste de möta människornas krav på utbudet.
Pegg och Patterson (2010) har utfört en undersökning där de kartlägger motivationen till att besöka en musikfestival i Australien. De kom fram till att trots att det var själva musiken som var grunden för deltagandet i festivalen, men att det som slutligen fanns på stället var orsakerna varför deltagarna valde att komma tillbaka år efter år. Det var atmosfären och de trevliga människorna som man visste att hade liknande intressen som fick stället och festivalen att verka attraktiv även i fortsättningen.
Besökare av dylika evenemang till enligt Pegg och Patterson inte längre ha standardiserat nöje, utan vill känna att evenemanget är personligt och riktat just till dem. De måste finnas flera olika komponenter som lyckas fånga deltagarens intresse. Det här försvåras av det faktum att en festival kan innehålla flera olika grupper av människor, varierande i kön, ålder och social klass. Arrangörerna måste ta detta i beaktande då det planerar utbudet för att maximera deltagarantalet och även nöjdhetsgraden efter upplevelsen.
Med tanke på vårt projekt om RÅA Live är det här en väldigt väsentlig undersökning. Konceptet har varit ganska likadan i 20 år, men kan det fortsätta på samma sätt kommande 20 år? Teknologin utveckas i rasande fart vilket höjer på konsumenternas krav. Hur hänger studerandeföreningar med i det här?
/ Lisa