Kurslitteratur: Transformativt ledarskap

Tourish och Pinnington (2002) skriver i sin artikel Transformational Leadership, Corporate Cultism end the Spirituality Paradigm: An Unholy Trinity in the workplace? om transformativt ledarskap (transformational leadership). Transformativt ledarskap har blivit ett ämne som fått allt mer uppmärksamhet igenom det ökade fokusen på företagskulturer och strävan efter samhörig kultur vilket utgör en konkurrensfördel, skriver Tourish et.al (2002).

Företagskultur utgörs av kognitiva system vilka förklarar hur människor tänker, grundar och gör sina beslut (Pettigrew 1979 refererad i Tourish et.al 2002). På den allra djupaste nivån utgörs kultur av komplexa uppsättningar av värden, föreställningar, tro vilka tillsammans utgör hur företaget styr sin verksamhet (Pettigrew 1990 refererad i Tourish et. al 2002). Transformativt ledarskap handlar enligt Tourish et.al (2002) om att ledaren skapar ett ”högre mål” för företaget och får företagets följare och hängivna medlemmar att sträva efter detta högre mål som representeras av att de är ”för allas bästa”. Det finns ingen orsak att anta att målen som utsatts av en transformativ ledare skulle grunda sig i ett djupare ömsesidigt intresse av alla företagets parter, och målet behöver således inte uttrycka hela organisationens verkliga intresse. Tourish et.al (2002) utgår ifrån en kritisk analys i sin text när de studerar transformativt ledarskap, och deras avsikt är att ifrågasätta huruvida man i sig behöver alls ledare. Samtidigt som författarna anser att aktuella modeller om transformativt ledarskap i dagens läge är bristfälliga och föreslår att nya utvecklas. Dock medger författarna  att transformativt ledarskaps teorier har en potential att befrämja auktoritära former inom organisationer.

Det var intressant att läsa en artkel som är mer av det kritiska slaget, och inte endast artiklar som ”stryker medhårs”. Eftersom ledarskap och kultur är ett sådant komplext fenomen är det nyttigt att man även i sina studier utgår ifrån en kritisk infallsvinkel.

//Maria

transformational-leadership-quote

Källa:

Tourish, Dennis. & Pinnington, Ashly. (2002) Transformational Leadership, Corporate Cultism end the Spirituality Paradigm: An Unholy Trinity in the workplace?. Human Relations (55): 147-172

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *