Kulturen kring ledarskap och hur en kreativ organisation borde styras?

Cultural Leadership Handbook : How to Run a Creative Organization

Eftersom det vart lite oklart i vad blogg-inläggen skall handla om så har jag först nu kommit igång med dom bättre. Jag har börjat läsa en del av den litteratur som vi har delat upp mellan oss i gruppen för projektarbetet. Den här första källan som jag kommer att reflektera över heter Cultural Leadership Handbook : How to Run a Creative Organization och är skriven av John Holden och Robert Hewison och är utgiven 2011, så den är en väldigt relevant bok om ledarskap. Vissa källor tyckte jag att kunde lämnas bort eftersom 1993 inte är så relevant mera.

Boken i sig handlar inte så mycket om ledarskap i samband med kultur utan jag upplever det som att man försöker förklara kulturen kring att vara i en ledande position. Nästa inlägg som jag kommer att skriva kommer behandla kultur som konst och musik i samband med ledarskap. Kultur kan upplevas som en omgivning med regler, normer och så vidare, eller som konsten. I det här sammanhanget är det kulturen som har att göra med regler, normer, uppförande, skillnader, gemensam grund, mål, visioner och allt vad som kan tänkas höra företagskulturen till.

I boken diskuteras egenskaper som en ledare skulle vara i behov av och vad de borde sträva till att uppnå i hur man bemöter andra människor, de människor man skall leda helt enkelt. Holden och Hewison talar om att kunna inspirera, delegera, skapa mål och mening, skapa värden. De nämner också kreativitet och innovation som något en ledare skall besitta eller i alla fall ha förmågan att uppmuntra hos sina anställda. Att kunna skapa en uppfattning om mening (sense of purpose, låter bättre på engelska) är också något som ledare bör göra. De talar också om tre pelare för en ledare, engagemang, service och tillit, en ledare som kan skapa detta kring sig borde vara en bra ledare. Det svåra är alltid att behålla sina medarbetares förtroende och tillit, något som tar länge att bygga upp men som kan raseras väldigt snabbt. I boken omnämns tillit som ett socialt kapital, ett av de absolut viktigaste, desto större tillit det finns mellan individer, desto större tillit mellan olika grupper finns det och det leder till större tilltro. Om man förlorar tilliten är det väldigt snabbt hänt att det skadar både ditt rykte och de kulturella värderingar man byggt upp.

”Vänskap kan inte finnas utan förtroende och förtroende inte utan integritet.” – Samuel Johnson

// Andreas Kaján

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *