Gästföreläsning med Astrid Huopalainen
Måndagen den 30.4 fick vi delta i en gästföreläsning med Astrid Huopalainen. I Huopalainens presentation fick vi ta del i bland annat ledarperspektiv, praktisk tillämpning, teori anknuten till verklighet, vad kultur branschen har att erbjuda och en inblick i ledarskap i kulturorganisationer.
Begreppet ledarskap är till exempel viktigt att komma ihåg att det inte har någon entydig definition, men har haft en klassisk innebörd av att vara heroiskt, individ-centrerat och handlat mycket om vilken position man innehar. Ledarskap har under senare tid gått mot att vara mer relationellt, något som alla delar inom organisationen, vilket leder till just ett relationellt och kollektivt perspektiv. De nya tankegångarna om ledarskap är att det är mångfacetterat och är ett processuellt fenomen som uppkommer vartefter. Karaktärsdrag är att ledarperspektivet i större grad omfattar processer, kontexter och relationer. En sak som är klar är att ledarskap byggs upp genom sociala dialoger som omfattar händelser och olika förlopp.
Huopalainen talade också om ledarskapets estetik, även om man inte tänker på det så gör det väldigt mycket i hur man upplever att en ledare borde vara. Till exempel så uttrycks estetiken i hurdant språk en person använder sig av. En ledare kan vara berättande, måla upp bilder genom ord och kunna rama in det som sägs. Förutom den verbala delen så är det viktigt att kunna använda kroppsspråk, gester och indikationer som visar till att man är intresserad av ämnet och av andra personer. Det är viktigt att också i kroppsspråk och i hur man håller sig och är kunna visa att man har ledaregenskaper. Autenticitet är en annan uppskattad förmåga, om en ledare känns autentisk och inte har ett ”påklistrat” intresse för ämnen, andra människor, personal eller vad det nu kan vara så upplever folk ofta att en sådan ledare faktiskt är insatt och en sådan som går att lita på.
Den nya stilen av ledarskap kallas post-heroisk, här har fokusen skiftat från individ till kollektiv, från kontroll till lärande, ledaren själv mot förhållandet till andra, att ha makt över någon till en fördelad makt med andra och från huvud till kropp och känslor, det vill säga den estetiska delen av ledarskap. Jag tyckte att Huopalainens föreläsning var väldigt intressant och jag tyckte att jag lärde mig mycket om olika ledarperspektiv. Ibland kändes det som att vi kunde ha gett vår föreläsare mer tid till att föreläsa om ämnet och dra ner på våra egna diskussioner och argument, även om det är bra att en föreläsning skapar diskussion. Jag tyckte också att aspekten av kultur inte framkom lika bra som jag hade velat i samband med ledarskap, men hur som helst så lärde jag mig en hel del om andra relevanta teorier/drag om vad ledarskap innebär.
/ Andreas Kaján