I artikeln Lifestyle Meets Market: Bohemian Entrepreneurs in Creative Industries skrivet av Eikhof och Haunschild (2006) analyseras länken mellan kreativa arbetstagares livstil och arbetet genom man blir artist och en kreativ entreprenör. Kreativt arbete anses inte följa några regler och tycks vara spontant och oförutsägbart. Medan den kreativa arbetsmarknaden strävar efter att vara strikt, organiserade och ledd. Artikelns studie visade på att en bohemisk livstil tillåter artister att integrera självkontroll i deras artistiska arbetsliv och kunna marknadsföra sig själv på en konkurrerad marknad utan att förlora sin genuina kreativa arbetsmotivation.
Detta blir och utgöra en balansgång för dessa kreativa artister. Man skall kunna ta i beaktande de ekonomiska aspekterna med att vara kreativ entreprenör och kunna sälja sin talang, men samtidigt även kunna upprätthålla sin spontana kreativitet och arbetsmotivation. Två faktorer som kan tyckas vara varandras motsatser, men som tvingas att kunna samspela för att dessa artister skall kunna leva på sin kreativitet.
Jag kunde tyvärr endast delta i halva gästföreläsningen med Astrid Huopalainen. Vilket betydde att jag kom till föreläsningen efter att man redan diskuterat artikeln och istället gått in på mera teori. Den stund som jag dock deltog i gästföreläsningen var givande och tiden gick åt att diskutera vad som definieras som konst och vem det är som definierar det. Det uppstod intressanta diskussioner deltagarna emellan och jag fick en inblick i hur många synsätt man faktiskt kan beröra fenomenet konst och kultur.
Nu ser jag framemot att fördjupa mig i kulturens betydelse ur organisationsperspektiv.
//Maria