Semester för att förbättra arbetsinsatsen eller livskvaliteten

En lång sommarsemester att slappna av, koppla bort arbetsstress och hinna med allt det där man prioriterat bort under resten av året känns för många som ett absolut måste för att man skall orka med resten av året, men enligt en ny undersökning att det nödvändigtvis inte är längden på ledigheten som avgör. Enligt undersökningen börjar ledighetens effekter – såsom avslappning och förbättrad sömn, synas redan efter 2 till 4 dagar. Likaså varar de positiva effekterna av en semester högst i en månad efter att man återvänt till jobbet.

Forskningsledaren för undersökningen föreslår därför att semestrar kanske borde spridas ut jämnare under året i stället för att klumpas ihop till en månadslång sommarsemester för att sprida ut energi ”topparna” efter en semester och minska stress.

I och för sig kan det låta som en intressant idé, och bara för att någonting ”alltid” varit på ett visst sätt behöver det ju inte vara det ända rätta, men en liknande omställning skulle kräva en omstrukturering på ett större samhälleligt plan. Just nu korrelerar arbetande vuxnas semestrar i alla fall i viss mån med skolloven, en aspekt man inte kan ignorera när man gör upp ny strategier för arbetsmarknaden.

Källa: http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Monta+lyhytt%C3%A4+lomaa+on+parempi+kuin+yksi+pitk%C3%A4/1135267863364

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *