Funkar pengar som belöning?

När man tänker på belöningssystem och vad som motiverar anställda till att prestera väl, så är monetära belöningar så som pengar (högre lön, bonus etc) bland det första som dyker upp i huvudet. Men hur väl fungerar egentligen pengar för att höja motivationen och prestationen? Det diskuteras av RSA Animate i detta pedagogiska videoklipp, ta er en titt:

http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

rsa-animate-motivation

Det som framkommer är helt enkelt att när en anställd har enkla, lättförståeliga arbetsuppgifter så fungerar pengar som belöningsmetod bra och får den anställda att prestera bättre. Men när den anställda har mer komplicerade och tankekrävande uppgifter som kräver kreativitet fungerar pengar inte alls som en motivationshöjare. Detta eftersom den anställda inte bara är ”profit maximisers” utan även ”purpose maximisers”, dvs. de vill känna att de gör någon nytta och har en orsak till att stiga upp och gå till jobbet på morgonen. Man behöver en arbetsuppgift som får en att känna tillfredställelse av någon orsak. Man kan inte höja motivationen enbart genom att höja lönen om arbetet inte känns meningsfullt nog.

Väldigt intressant tycker jag, men frågan är om det finns andra, icke-monetära belöningssystem, som kan fungera som motivationshöjare i högre grad? Kanske icke-monetära belöningar så som datorer, fri sjukvård, tjänstebil, julklappar etc. kan fungera motivationshöjande just för att den anställda känner sig sedd och uppskattad? Eller psykosociala belöningar så som beröm?

Vad tror ni; vilka belöningssystem är effektivast för att höja den anställdas motivation och därmed prestation?

 /Andrea, grupp 4

Källor: http://hrbloggen.se/2013/10/4-skal-sluta-belona-pengar.html

Ett svar på ”Funkar pengar som belöning?

  1. Jag tror att de viktigaste belöningar som företagen kan ge åt sina anställda är olika åtgärder som visar att de bryr om dom. Regelbundna utvecklingssamtal, allmän feedback och investeringar i arbetsmiljön är goda exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *