”Det finns två sätt att få medarbetare att göra som du vill: Morot eller piska”

Så skriver de på Chef.se.  Själv tror jag starkt på att belöningar är ett bättre sätt att motivera. Det framkallar motivation samtidigt som det skapar en bättre arbetsmiljö och kultur.

Artikeln tar upp att det vanligaste metoden för att ge ”pisk” är att ha ett enskilt samtal. Vad säger att detta är en metod att ge pisk och inte en vanligt utvecklingssamtal? Självser jag att motivera mha. bestraffningar är mer en Steve Jobs stil att leda: skäller ut framför medarbetarna och inte rädd för att använda skällsord. Detta tror jag inte är den bästa metoden – även om den också kan vara effektiv.

Att ha ett belöningssystem betyder inte enbart att företagen ska belöna gott arbete. Det betyder också att man skall utveckla personalen och använda sig av HRD. Ger man belöning för gott arbete betyder det samtidigt att man inte belönar mindre effektivt och produktivt arbete – det går åt båda hållen. Men är saknaden av bonusen en metod av att ge pisk? Väldigt mild sådan i så fall.

Att ge morot eller piska motiverar medarbetare att agera och göra så bra de kan. Det är personligt hur man blir motiverad men med tanke på arbetsmiljön är belöningssystemet det bättre alternativet.

/Catherine, Grupp 1

Källor:

Chef.se. Prestationslön bästa belöningen 24.09.2008 (läst 22.4.2014) URL: http://chef.se/prestationsloen-baesta-beloeningen/

Carrot on a stick incentive 19960821

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *