Det här med rekrytering…

är ju en central del som många associerar HR-arbetet med. Hur låter det då i era öron att ett utländskt namn hindrar en för att få ett jobb?

Diskrimineringsombudsmannen i Sverige har framställt en forskningsrapport om diskriminering i arbetslivet som visat att just utländska namn kan vara ett hinder i samband med rekrytering. Exempel: Arabiskt klingande namn har med 50 % mindre chans att få komma på jobbintervju i jämförelse med en person med svenskt efternamn.

Detta är något att tänka på så att i framtiden inte HR-arbetet associeras med diskriminering. Rasism och fördomar får inte existera i ett professionellt HR- arbete eftersom detta kan resultera i t.ex. försämrat rykte av organisationen både intern och extern.

Detta inlägg är en liten tankeställare på hur vi som individer tydligen fortfarande resonerar i vissa sammanhang.

/Caroline, Grupp 5

Källa:
http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/ett-utlandskt-namn-hinder-for-att-fa-jobb/

2 svar på ”Det här med rekrytering…

  1. Jag tycker detta är hemskt och även fast jag inte tycker att det skulle borda behövas, så är jag nog en förespråkare av anonyma CV:n där rekryteraren inte kan se vad personen som söker jobbet heter, utan enbart personens meriter i ett första skede. Det löser inte hela problematiken, men kanske lite av den…

  2. Jag tror att det är en tankeställare som är viktigt, inte bara i rekryteringsprocesser. Man styrs lite för lätt av normer och fördomar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *