Långsiktiga personalstrategier

Dagens snabba rytm på arbetslivet och förändringarna i organisationernas verksamhet har gjort det svårt för HR avdelningarna att hänga med i takten. Personalen måste anpassas till aktuella behov, men kontinuitet måste försäkras. Med hjälp av noggrann planering måste man kunna förutspå hur behovet kommer att se ut i framtiden och göra nödvändiga rekryteringar redan på förväg, så att de anställda kan jobba med full effekt då deras tjänster behövs mest. Dessutom får man inte ha för tunga organisationer eller sådana organisationer som inte kan anpassa sig. Användandet av externa konsulter skall begränsas, men i vissa fall är de oersättliga. 

Företagslivet roterar mycket kring att tänka ett kvartal åt gången. HR strategierna borde inte planeras på samma sätt, utan man måste tänka organisationen som en pool av kompetenser, vilka kan anpassas till olika behov. Det är viktigt att ha sådana generalister, som kan snabbt flytta från en avdelning till en annan och vara som förstärkning där var det händer mest. Men man behöver också specialister, som utgör grunden för avdelningens kärna. 

HR strategierna handlar alltså mycket om personalplanering, men också makroekonomiska analyser, som definierar vartåt verksamheten är på väg.

http://www.stepstone.se/Karriar-center/Karriartips/balans-mellan-arbete-och-privatliv.cfm

// JP – grupp 6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *