Etik som engagerar

Att engagera sina medarbetare kan ibland vara svårt. På chef.se föreslår man därför att etikarbete kan vara något som gör medarbetarna engagerade. Tanken är att när man lockar medarbetarna med en etisk organisation får de positivare tankar om organisationen och därför blir de mer engagerade i det dagliga arbetet. Givetvis finns det på chef.se därför en lista på fem steg som chefen ska fullfölja för att få ut denna nytta.

1. Analysera nuläget. Detta handlar om att se hur det ser ut för tillfället. Man kan ställa frågor som ” Vad utmärker vårt sätt att till exempel bemöta våra kunder”? Genom dessa frågor engageras många i processen.

2. Beskriv värderingarna Konkret. Fokus här ligger på att vara så konkret som möjligt för att göra det så tydligt som möjligt.

3. Bestäm vilka initiativ som ska tas. Också här måste man vara konkret för att komma närmare det långsiktiga målet. Dessutom är konkreta saker lättare att utföra.

4. Följ upp och utvärdera. Detta kan man göra genom att fråga sig om kvaliteten blivit bättre, om kunderna är nöjdare osv. Att utvärdera är viktigt för att se om det man har gjort spelar någon roll.

5. Fortsätt, fortsätt, fortsätt. Etik handlar om kontinuitet, man kan inte bli ett mera etiskt företag om man en gång gör någonting bra och sedan glömmer det. Därför måste man få in det etiska arbetet i arbetsrutinerna för att behålla de positiva effekterna.

Etik och HRM verkar alltså vara väldigt starkt sammankopplat. Det gäller alltså att rekrytera de rätta människorna som motiveras av det etiska arbete som försiggår i företaget. Men samtidigt blir det hela lite bakvänt. Företaget tvingasnu syssla med etiskt arbete för att kunna rekrytera de rätta människorna. Etik är dock ingenting som man sysslar med utan någonting som säger vad som är rätt att göra respektive fel att göra. Etiken reduceras till någon form av våg som mäter hur mycket fel företaget har gjort och som sedan kan kompenseras med extra etiska insatser. Ett etiskt företag som kan locka etiska människor är då ett företag som har balans i sin etikvåg, oberoende vad de egentligen sysslar med.

http://chef.se/fusk-pa-jobbet-del-2/

/Jacob Nylund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *