Hur får man största nyttan av utvecklingssamtal

Helsingin Sanomat tar upp i sin ”työelämä”-bilaga betydelsen av utvecklingssamtal på arbetsplatser. Enligt artikeln har utvecklingssamtalen blivit  i flera organisationer alltför rutinmässiga vilket hindrar givning av feedback och möjligheten till att ställa frågor. På grund av tids- eller resursbrist kan det hända att chefen inte har den tid som den anställde skulle behöva. Ofta kan det även ske att genom färdiga frågeformulär blir diskussionen alltför ”automatisk” och man endast behandlar de punkter som finns på pappret och därmed finns det ingen plats för fri diskussion. För vissa kan det även vara svårt att yttra sig när man sitter framför en högre chef, även om det råder förtroende mellan parterna. Här kunde det enligt mig vara bra att vid behov även ha lägre chefer på plats som kan underlätta kommunikationen och sänka tröskeln till att ge feedback. Konsulterna som intervjuades till artikeln anser också att det kan vara bra att lyfta upp eventuella lönediskussioner under något annat tillfälle, för att inte skapa onödig spänning under själva utvecklingssamtalet. En annan idé som jag tycker kunde vara värt ett prov är att man skulle ordna utvecklingssamtal mellan kolleger, d.v.s. arbetare på samma nivå.

Tips till ett lyckat utvecklingssamtal kunde enligt artikeln vara följande:

– Var väl förberedd

-Ta initiativ och var konstruktiv

– Var konkret

– Våga ge feedback

– Diskutera lönen under något annat tillfälle.

Har ni några erfarenheter om lyckade utvecklingssamtal och tips på hur alla delaktiga parter drar nytta av den? Eller har ni tvärtom några dåliga erfarenheter/exempel på utvecklingssamtal?

Källa:

Mustaranta, Maria 2014: ”Keskustellaan kehittymisestä”. Helsingin Sanomat 2.2.2014. Tillgänglig på

http://www.hs.fi/tyoelama/Työpaikan+kehityskeskustelussa+ei+kannata+puhua+palkasta/a1391232929041 (Läst 22.4.2014)

Christian, Grupp 3

2 svar på ”Hur får man största nyttan av utvecklingssamtal

  1. Jag har varit i två utvecklingssamtal (i olika företag) och både gånger kändes de lite onödiga situationer p.g.a det att personen jag talade med inte var min näraste förman eller ens någon som jag så mycket jobbade med. Det kändes konstigt att prata om arbetsprestationer med någon som inte hade sett mig i det vardagliga arbetet. Därför anser jag att vid ett utvecklingssamtal skulle det vara viktigt att de personerna som diskuterar där arbetar ganska mycket med varandra. Då får de båda parterna mer av samtalet.

  2. Jag har varit med om ett utvecklingssamtal som gjordes i samband med en promenad med chefen. Detta tyckte jag var en riktigt bra idé. Diskussionen blev ledigare och jag kände mig mera avslappnad.
    Därför sätter jag tummen upp för promenader med chefen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *