En perfekt anställd?

Enligt företaget Assessio finns det fem egenskaper som avgör hur du klarar dig på arbetsmarknaden. Dessa egenskaper har att göra med emotionell stabilitet, utåtriktning, vänlighet, målmedvetenhet och öppenhet. Assessios personlighetstester mäter dessa egenskaper och om du får goda resultat i testen är det sannolikt att du också får jobbet. Dessa fem egenskaper kan nämligen bilda en ”drömprofil”. Det tar tre till fem år för Assessio att utveckla personlighetstester som innehåller 150 till 300 frågor. Meningen med att ha så många frågor är att det inte syns om man på misstag svarar ”fel” på en fråga. Anders Knutsson, psykolog och utvecklare av personlighetstester nämner att fördelarna med personlighetstester är att de är objektiva eftersom man inte fokuserar på utseende eller kön, vilket i bästa fall kan leda till mångfald på arbetsplatsen. Nackdelen är självklart att en personlighetstest inte kan berätta allt om en person. Enligt Knutsson är syftet med personlighetstester att ge en bild av en person som hjälper att avgöra hurdana förutsättningar denna person har att klara ett visst jobb.

Jag tycker att personlighetstester kan användas som ett diskussionsunderlag, men för mycket får man ändå inte lita på sådana tester och man ska alltid komma ihåg att en personlighetstest inte berättar hela sanningen. Också andra metoder ska användas för att få en ordentlig bild av en person.
Jag håller nog med om att en emotionellt stabil, utåtriktad, vänlig, målmedveten och öppen person har goda förutsättningar att klara sig på arbetsmarknaden och dessa egenskaper är sådana som jag som en arbetsgivare också skulle uppskatta. För att personlighetstesten innehåller så många frågor är det också ganska svårt för en person att fuska.

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/jakten-pa-en-perfekt-anstalld/

// Laura, grupp 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *