Hur påverkar samarbetsförhandlingar företaget?

Senast den 15.4 kom nyheten om ännu ett stort finländskt bolag som ska starta samarbetsförhandlingar. Bland annat Wärtsilä, Kesko, Alma Media och Itella är företag som den senaste tiden meddelat om nedskärningar i personalen, och nu står Stockmann i turen.

Ur en HR-synvinkel är samarbetsförhandlingarna en utmananing, i och med att svåra beslut angående många anställdas framtid inom företaget måste göras. Många gånger är samarbetsförhandlingarna långa och utdragna, vilket i många fall innebär en stor ovisshet bland de anställda. Målsättningen med samarbetsförhandlingarna är oftasta att minska kostnaderna och att hålla organisationen konkurrenskraftig. Hur påverkas företaget ur en icke-finansiell synvinkel, det vill säga hur påverkas kulturen, klimatet och trivsamheten inom organisationen? För att kunna driva igenom samarbetsförhandlingarna framgångsrikt krävs det att också dessa saker beaktas, eftersom en utförd samarbetsförhandling som resulterar i försämrat arbetsklimat troligtvis ger en negativ effekt på lång sikt.

Stockmanns samarbetsförhandlingar kan ses som en direkt effekt av den försvagade köpkraften från öst, och många andra företag har drabbats av samma orsaker. Situationen är alltjämt utmanande och för att företagen skall kunna återhämta sig krävs en välutförd omstrukturering i samband med samarbetsförhandlingarna.

Källor:

Kauppalehti: http://goo.gl/aU64mz
Wärtsilä: http://goo.gl/MdDyd4

// Jonathan, grupp 6

Ett svar på ”Hur påverkar samarbetsförhandlingar företaget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *