Alkoholen tär på konkurrenskraften

40 % av Finlands arbetsdugliga män och 20% av Finlands arbetsdugliga kvinnor förbrukar alkohol på en riskfylld nivå.

Sari Aalto-Martturi (47), verksamhetsledare vid EHYT (Ehkäisevä päihdetyö) presenterar oroande fakta i Kauppalehti den 7.4.2014. Länk
Alkohol är en direkt orsak till 6-7 miljarder i kostnader för samhället, medan alkoholskatten inbringar 1,4-1,5 miljarder till staten. Förra året (2013) dog över 2500 människor och 32500 sökte intensiv vård på grund av alkohol, medan 19000 rattfyllerister åkte fast. Alkoholen är uppenbarligen ett samhälleligt problem i Finland. ”Välmående är ekonomi”, hälsorelaterade och sociala problem är direkta ekonomiska problem.

Alkoholen har också en direkt inverkan på arbetslivet. Statistiken visar att 40 % av finska män, samt 20 % av kvinnor har problem med alkohol. Detta innebär att deras alkoholkonsumtion påverkar arbetet i form av trötthet och bakfylla på jobbet. Arbetskamrater måste hoppa in för varandra och företaget mister arbetstimmar och -dagar. Enligt Aalto-Martturi borde man inom varje företag våga ta upp alkoholproblem till diskussion, ”Alkohol ska inte handla om känslor, utan förnuft.” säger hon. Varje företag borde också ha en plan för hur man ska hantera alkoholrelaterade problem i företaget.

”Är försöken till att förlänga tiden i arbetslivet förgäves om vi super oss i arbetsodugligt skick innan pensionsåldern?”

// Jonas (Grupp 7)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *