Amanda Björklund
När jag sökte in till statsvetenskap var det med nervositet och nyfikenhet. Som många andra intresserar jag mig i samhällsfrågor och jag tittar på och läser nyheter dagligen för att hålla mig uppdaterad. Det som gör mig nervös är min egenuppbyggda föreställning om att ”alla” som har studerat statsvetenskap börjar gå runt i bruna kostymer och prata om partipolitik, ett ämne jag för övrigt inte alls är insatt i. Trots min rädsla för bruna kostymer tog min nyfikenhet slutligen över och jag sökte in till utbildningen.

När vi i kursen Grundkurs i statsvetenskap fick som uppgift att intervjua en alumn hade jag en önskan och den var att få möjligheten att intervjua en person som arbetar med något som jag själv är intresserad av. På LinkedIn fann jag många personer med intressanta studie- och arbetsbakgrunder men slutligen fastnade jag för en person. Personen som jag hade nöjet att intervjua är Andréa Högberg som arbetar som kommunikationsexpert på Yle. Nedan har jag sammanställt mina frågor och Andréas svar.
Vad jobbar du med idag och vilka arbetsuppgifter har du?
– Jag har arbetat i ungefär tre år som kommunikationsexpert vid Yles enhet för kommunikation och varumärke. Jag gör inget journalistiskt utan jag arbetar med sådant som bolag skickar ut på svenska, ex. årsberättelser, pressmeddelanden och samarbeten – det som Yle kommunicerar externt och internt. Jag är också med i Svenska Yles styrgrupp som kommunikationspartner och konsult som ger råd och stöd om kommunikation. Det vill säga, bolagskommunikation på svenska.
Vad var det viktigaste du lärde dig under utbildningen i statsvetenskap?
– Det var en stund sen (skratt). Jag minns masskommunikationsprogrammet med värme. Vi gjorde studieresor, tv-produktioner, radio och film. Det var roligt och krävande och det gav mig också en fot in i mediebranschen vilket var en höjdpunkt. Vi var ungefär tio studerande och jag har fortfarande kontakt med samma personer idag. Det var otroligt roligt att få arbeta nära med samma människor och vi blev till en tajt grupp. Det var lite som att vara tillbaka i grundskolan då man hade sitt eget ”gäng” och en stark ”vi-anda”.
Varför är statsvetenskap viktigt?
– Det är ett otroligt allmänbildande och mångsidigt ämne. Alla borde studera det på något sätt. Det är inte bara fokus på Finland och hur det fungerar här utan man tittar på samhället som helhet och även ur ett internationellt perspektiv. Statsvetenskap ger grunden till mycket – förståelse för samhället är en jättebra bas för många.
Vad är dina bästa tips till nya statsvetare?
– Läs kurser som intresserar dig. Försök inte tänka att ”det här behöver jag för att nå det här målet” – karriären behöver inte vara färdig utstakad, utan välj de kurser som intresserar dig. Jag tänkte först bli journalist, men sen märkte jag ganska tidigt att kommunikation och att arbeta med journalistik från en annan kant är min grej. Lär känna folk! Vasa är lagom litet och att lära känna andra som studerar, både personer som studerar samma sak och även de som studerar något helt annat är något som jag rekommenderar.
Vilka kunskaper och egenskaper är bra att ha i ditt arbete?
– Via masskommunikation lär man sig att man måste vara bra på att prata men olika typer av människor. Det är bra att vara nyfiken och att våga ta reda på saker. I mitt arbete är det också viktigt att vara noggrann eftersom den information som vi ger ut inte får vara felaktig.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Kollegorna! Jag lär mig också väldigt mycket i arbetet. Det är utmanande och därför är det samtidigt jätteroligt. Jag gör inte samma sak hela tiden utan det är ett varierande arbete. Det är också roligt att få användning av de yrkeskunskaper som jag har och känslan att ”det här blev bra” – är väldigt belönande för mig själv.
Efter att ha intervjuat Andréa kan jag konstatera att ämnet statsvetenskap öppnar upp till flera möjligheter. På samma sätt som jag vet vad jag inte vill arbeta med verkade Andréa veta exakt vad hon ville arbeta med när hon först började studera statsvetenskap. Hennes karriärdröm förändrades dock och av vår intervju fick jag den uppfattningen att Andréa verkligen trivs i sitt arbete fast det inte blev till det som hon först trodde att det skulle bli. Fast jag lugnt kan konstatera att jag fortsättningsvis inte vill skaffa kostym och börja prata partipolitik känner jag mig lite mer öppen för möjligheten att ändra mig. Vem vet, plötsligt kan det bli riktigt intressant. Det är kanske det som är det fina med att studera statsvetenskap, det finns otroligt många valmöjligheter.