Johan Häkkinen & Joni Keko
För denna uppgift valde vi att intervjua Tony Lehto som alltså tidigare studerat statsvetenskap via Åbo Akademi här i Vasa.
Statsvetenskap kan man studera på Åbo Akademis enheter såväl i Vasa som i Åbo. Det som skiljer utbildningarna från varandra är egentligen val av huvudämnet. I Vasa specialiserar man sig på huvudämnet statskunskap med medier och kommunikation medans man i Åbo kan välja bland: informationsvetenskap, nationalekonomi, offentlig förvaltning, offentlig rätt, privaträtt, sociologi och statskunskap.
Som utexaminerad kan man jobba inom politikens och statsförvaltningens olika delområden. De vanligaste arbetstitlarna bland de som utexaminerats från utbildningen är: redaktör, journalist, kommunikationschef, internationell planerare, ledande konsult och koordinator. Som det av dessa arbetstitlar framgår kan man som statsvetare jobba inom ett mycket brett område, det var även något som tydligt kom fram under gästföreläsningen “Vad kan statsvetare jobba med?” med Anita Sundman den 7.9.2021.
Även Tony som vi valde att intervjua är ett bra exempel på att man kan jobba lite var som helst egentligen, samt att jobbet i sig behöver inte nödvändigtvis handla om politik.
Då Tony tog steget från studierna till arbetslivet fick han först jobb som arbetskraftskonsulent varefter han sedan bytte jobb till orderhanterare inom tillverkningsindustrin. Idag har han lämnat dessa bakom sig och jobbar numera inom transportbranschen som logistikplanerare.
Då vi frågade Tony vad han tyckte var det viktigaste han lärde dig under utbildningen i statsvetenskap och varför är statsvetenskap i sig ett viktigt ämne svarade han:
– För att man skall kunna empiriskt förklara skeenden och förstå olika orsakssamband har statsvetenskap varit ett viktigt ämne för mig. I det stora hela så var det, att lära sig tänka kritiskt som var ett av de viktigaste sakerna jag lärde mig av utbildningen.
Vad är dina bästa tips till nya statsvetarstuderande?
– Att ta vara på möjligheten att studera olika biämnen, och även de olika samarbeten som vi har skolor emellan. Möjligheten att läsa vissa ämnen på någon annan skola.
Tony rekommenderade stort att det lönar sig att studera ekonomi som biämne, detta via Hanken i Vasa.