Alwa Westerlund & Jeremia Backman
För några veckor sedan fick vi uppgiften att intervjua en alumn från Åbo akademi som läst statsvetenskap. Via några bekanta fick vi kontakt med Rebecca Suoranta och hade möjligheten att intervjua henne via zoom. Detta var en otroligt rolig och intressant uppgift, speciellt nu när man själv precis har börjat läsa statsvetenskap och funderar på studierna men också på den kommande karriären.
Om Rebecca
Rebecca läste statsvetenskap vid Åbo akademi i Vasa under åren 2014–2020. Som biämnen läste hon bl.a. masskommunikation och politisk kommunikation. Under studietiden hann hon också vara både på utbyte och praktik. I dagens läge arbetar hon för kocken Michael Björklund.
Studierna
Rebecca började alltså 2014 på statsvetenskaps-linjen i Vasa. Det var en väldigt liten grupp som började, endast 9 personer och av dessa hoppade en del av senare också. Rebecca berättar att hon trivdes bra och att hon speciellt tyckte om flexibiliteten i utbildningen.
“Man kan plocka och skräddarsy hur man vill göra och vad man vill läsa”
Flexibiliteten gav möjligheten att själv välja att läsa de ämnen som man är intresserad av men också att lämna bort det som inte intresserar, berättade Rebecca.
Har du haft användning av studierna i arbetslivet?
-Joo, jättemycket men kanske mest då masskommunikationen och journalistiken eftersom det är det jag jobbar med.
Hon säger också att hon har haft stor nytta av hur man söker information och hur bra det är att vara källkritisk. Hon påpekade även att hennes utbyte och praktik har bidragit med mest erfarenheter.
Praktik & utbyte
Rebecca var alltså 2017 på utbyte till Schweiz vid universitetet Zurich. Under sin tid där läste hon politisk kommunikation och statskunskap förstås. Det blev också utbytet som blev en grund för hennes magistersavhandling som handlade om folkomröstningar i Schweiz. Hon påpekar också att utbyte är någonting som arbetsgivare ser väldigt positivt på.
“De kollar inte på vad du har tagit för kurser eller vad du har fått för vitsord utan de ser på vad du har för erfarenheter, så som praktik. Utomlandsvistelse väger jättehögt.”
Efter sitt utbyte åkte Rebecca direkt till Berlin i Tyskland till en praktikplats som hon sökt via svenska kulturfonden. Praktik är inte en nödvändig del av statsvetenskaps-utbildningen därför sökte hon platsen på egen hand. Hon fick en plats vid Finlandsinstitutet vid Berlin som kommunikationspraktikant. Där jobbade hon med att förespråka och marknadsföra den finlandssvenska kulturen, språket och konsten.
Karriär
Efter praktiken skrev Rebecca klart sin magisterexamen. Därefter började hon läsa det långa biämnet masskommunikation som pågick under ett år. Denna inkluderade också en praktikperiod som Rebecca spenderade först på Vasabladet och sedan hos kocken Michael Björklund, där hon hade blivit anställd.
Rebecca är alltså idag kommunikationsansvarig för Mickes mat AB och ansvarar över Michaels Björklunds restauranger samt för hans brand. Rebecca berättade att arbetet är otroligt varierande, “Ingen dag är den andra lik!”. Rebecca arbetar alltså med olika team och fungerar som koordinator för marknadsföringen. För henne var de alltså inga problem med att hitta arbete efter studierna, På frågan “vad är det bästa med att arbeta som statsvetare?” svarade Rebecca att det, precis som utbildningen, är otroligt brett. “Du kan göra vad som helst”.
Tips till nya statsvetarstuderande
Några tips som Rebecca hade var att läsa så många olika ämnen som möjligt och att åka på utbyte och praktik om man bara har möjligt. För utbytet och praktiken ger inte bara en bredare världsbild utan man blir också attraktivare på arbetsmarknaden.
På frågan “varför är statskunskap viktigt?” svarade Rebecca att man får en mycket bred allmänbildning som man sedan kan briljera med nästan var som helst, inte bara i arbetslivet men också i privata livet