Intervju med alumn Ann-Christin Holtti

Carl Holtti & Nicole Sten

Vi fick i uppgift att skriva ett blogginlägg där vi intervjuat en alumn, efter en tid av fundering kom vi överens om att fråga Carls mor Ann-Christin Holtti, statsvetare som arbetar på Malax kommun. Intervjun skedde via teams där Nicole intervjuade och Carl transkriberade. 

Varför valde du att studera statskunskap?

Oj, är det en samvetsfråga det här? Jag ville först studera för att bli översättare, men problemet var att man behövde studera till det med finska som huvudspråk, så efter det bestämde jag mig för att studera statsvetenskap istället, om något smått omedvetet.

Varför tror du att statskunskap är viktigt?

Oavsett vad man läser för utbildning kan man nog bilda sig en uppfattning av samhället och om grundläggande saker, exempelvis fungerar bra eller dåligt i samhället. När man läser statskunskap får man istället en djupare bild av samhället och hur det är uppbyggt, detta har inte de flesta.

Hur har din karriärväg sett ut? 

Den har varit slingrig. Jag jobbade först med helt andra uppgifter.  Efter jag hade skrivit färdigt min kandidat började jag jobba på kontor, så där hade jag kanske inte så jättestor nytta av min utbildning i statsvetenskap. Jag jobbade efter det 17 år vid TE-byrån i Vasa, där var min utbildning bra som grund. När gjorde färdigt min magister bytte jag arbete och sedan dess har jag arbetat på Malax kommun. 

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar för tillfället som personalchef vid Malax kommun.

Vad är dina arbetsuppgifter?

Mina arbetsuppgifter är främst att stödja personalen och arbeta med personalfrågor. Personalen kan ta kontakt då det gäller alla sorts frågor, också gällande väldigt små saker, det är låg ribba gällande när man kan komma och ställa en fråga. Jag jobbar också med frågor gällande exempelvis sysselsättning. Sedan har jag kontakt med i princip alla som är anställda under kommunen.

Vad var det viktigaste du lärde dig under utbildningen?

Man har en bakgrund där man förstår hur samhället och kommunen är uppbyggd rent praktiskt. I varje arbetsplats kommer det nya saker som man inte haft att göra med tidigare. Man lär sig helt enkelt grunderna på arbetsplatsen. Detta på grund av att informationen man lärt sig blir gammal, bland annat.

Vad är dina tips till nya statskunskapsstuderande?

Statsvetenskap är ett otroligt brett ämne och man kan arbeta med så mycket. Det man lär sig förbereder dig till det du vill göra i framtiden. Det hjälper om man vet vad man vill göra eller om man har ett mål. Lärdomarna kan vara till nytta för att ta sig till det mål man vill nå.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *