Jenna Lamminen
” One world, many theories” – Marina Lindell. 23.9.2021 var det dags för internationell politik med en föreläsning av Marina Lindell. Internationell politik är inte simpelt. Som Lindell tog upp i sin föreläsning, internationell politik är något som händer hela tiden runt hela värden och genomgår förändringar samtidigt. För att kunna forska i internationell politik måste man kunna använda olika teorier som hjälper oss att förstå. Teorier Lindell tog upp var realism, liberalism och konstruktivism.
Vad är realism? Realismen är ett ganska negativt tankesätt av hur världen fungerar. Realismen tänker att internationella föreställningar är för idealistiska. Staterna samarbetar bara för sitt eget intresse och ser sig själva som den viktigaste. (Lindell, 2021.) Staterna tror inte på ”friends forever” eller ”enemies forever”, utan dagens kompis kan vara morgondagens fiende och vice versa. Lindell (2021) tar i sin föreläsning upp att det finns ett säkerhetsdilemma i realismen; staten kan förbättra sitt försvar för att nå en bättre säkerhetsnivå, men detta kan ses som hot mot andra länder. Ett bra exempel av detta är Nordkorea som nyligen har testat sin hypersoniska missil. USA har berättat att de har tagit dessa påståenden allvarligt. (Töyrylä, 2021.) När ett land kommer med nyheter om nya vapen, kan det orsaka oro eller rädsla i andra länder och detta kan anses som ett hot till vilket landet måste stå till svars för.
Vad är liberalism? Enligt Lindell är liberalism en idealism, idealen kan nås. Det är alltså en motsats till realism. Tankesättet är mer optimistiskt och det finns en chans till förändring och världen kan bli en bättre plats. Samarbete är väldigt viktigt. Krig är inte det enda alternativet, utan vi kan undvika detta med ekonomisk liberalism, social liberalism och neoliberalism. (Lindell, 2021.) Liberalism är en teori om möjligheter.
På föreläsningen fick vi också fundera på om det finns ”stater vars politik och agerande passar bättre att studera utifrån ett realistisk/liberalistiskt perspektiv” (Lindell, 2021). Det var intressant att fundera på de största staternas sätt att agera och reflektera över den ur både realistisk och liberalistisk synvinkel. Diskussionen löpte kring USA och Ryssland och de passar kanske bättre att studera från ett realistiskt perspektiv, och t.ex. Finland eller EU ur ett lite mer liberalistiskt perspektiv fast alla stater har säkert ändå egna intressen som grund.
Källor:
Lindell, M. (den 23. september 2021) One world, many theories: introduction to theories on international relations. Vasa: Åbo Akademi
Töyrylä, K. (den 29. September 2021) Pohjois-Korea ilmoitti testanneensa hypersoonista ohjusta – Yhdysvallat kertoi ottavansa väitteen vakavasti. Yle uutiset. https://yle.fi/uutiset/3-12119972