Vid ett par tillfällen har jag varit inne på välfärdsområdesvalet (ti. 1/4 och lö 5/4). Får blir en text till. Nå, säg två då. I övermorgon kommer den sista. I sändags var jag och förhandsröstade. Numera tror jag inte det är så många som blandar ihop valen. Det hela var otroligt väl organiserat. Först röstade man i kommunalvalet. Då man lagt i röstsedeln började man om på nytt. Personerna vid bordet intill ombesörjde välfärdsområdesvalet. Jag hade varit rädd för att man skulle ge folk bägge röstsedlarna på en och samma gång. Men här hade någon tänkt efter ordentligt. Bra jobbat, valmyndigheterna!
Rent allmänt så sitter jag och förbannar jag min kalender. Skulle ha haft möjlighet att se Arsenal-Real Madrid live i London ikväll. Men se det gick inte att pussla ihop. Men tillbaka till valet.
Hur går tipsen i landet som helhet? Det är väl ingen sensation om SDP sopar rent på många håll den här gången. Folk har fått nog av nedskärningar. Vilket gynnar det största oppositionspartiet.
Tuffa utmaningar för de som väljs till välfärdsområdets fullmäktige. Ständiga sparkrav. Dessutom kanske kontinuiteten blir lidande om många av de gamla väljer att inte ställa upp – och hel del andra blir utröstade? I så fall ökar risken för tjänstemannastyrning ytterligare. Viktigt att du röstar på någon som faktiskt har tid och intresse för det här.
En sak som debatterades senast det var val var att så många riksdagsledamöter ställde upp. Ändå var det dessa som folk röstade på. Det är dom man känner till. Var det någon som hade trott annat? Nu väljer många politiker att skippa ett val då det är två val samtidigt. Om inte annat så riskerar man framstå som en person som prompt ska tränga sig med överallt.
Ett annat mönster är att man gärna ger sin röst åt någon från hemorten. Så även nu senast – och så blir det i år. Samma ser man i ett kommunalval. En kandidat på landsorten får ofta de flesta av sina röster från den del av kommunen där man bor. Inget konstigt i det.
Jag har främst använt Österbotten som exempel. Men låt mig blicka utåt en bit. Nyland är så folkrikt att regionen är indelad i fyra delar. I Östra Nyland antogs SFP vara rätt starka, med samlingspartiet som främsta konkurrent. Så blev också fallet. Vidare har vi Vanda-Kervo, som bildar ett eget välfärdsområde. Samlingspartiet var störst strax före SDP. Anmärkningsvärt här är att valdeltagandet hamnade under 40 %. De två övriga är Västra Nyland (Esbo och västerut) och Mellersta Nyland (norr om huvudstadsregionen). Även här var samlingspartiet som väntat störst före SDP. Den relativt stora andelen svenskspråkiga gjorde att SFP kom trea i Västra Nyland. Men vi vågar väl tro att förändringar sker?
Helsingfors tillåts sköta saker på samma sätt som förr. Där bor ändå tillräckligt med folk. Inget välfärdsområde där, således. Betyder i klartext att helsingforsarna endast har en röstsedel att fylla i. Indelningen i Nyland intressant. Västra Nyland är speciellt då en så stor del av befolkningen bor längst österut, alltså i Esbo. Hur påverkar det här livet för de som bor borta i Hangö? Redan nu har välfärdsområdet snålat in rejält väst om Esbo. Kanske i Esbo med? Inte vet jag. Det kanske bara inte syn lika väl där?
Samlingspartiet blev som väntat störst även kring Åbo (Egentliga Finland) respektive Tammerfors (Birkaland). Samlingspartiet följdes av SDP. SDP hade senast ha sina starkaste fästen i sydöstra hörnet av landet (Kymmenedalen och Södra Karelen) samt där Björneborg utgör centralort (Satakunta). Mycket riktigt. Det lär förstärkas den här gången?
Bakgrunden till välfärdsreformen är att det föddes så många åren efter kriget. Nu är de gamla och skall tas om hand. Självfallet. Inte länge sedan som årgång 1948 var den största årskullen i landet. Av mer än 100.000 som föddes är de flesta vid liv och bosatta i landet.
Häromåret visade det sig att årgång 1963 numera är något fler. Men såväl de som finns kvar av ”de stora årsklasserna” som mina jämnåriga (1964) är klart fler än de som har fötts på senare år. En svår samhällsnöt att knäcka.