På senare tid har jag försökt sätta mig in i kommunalval och välfärdsområdesval. Närmare bestämt med fokus på Österbotten. Det här handlar kort och gott om att jag ska medverka i Vegas valvaka. Finlandssvensk radio, om någon undrar. Här då med fokus på just Österbotten. Välfärdsområdena kommenterar jag i flera andra bloggar. Här gäller det kommunerna.
Det handlar om 14 kommuner – och därmed också 14 olika verkligheter. I Kaskö bor 1.300 personer. Vasa å sin sida har visst strax över 70.000 invånare. Bägge är tvåspråkiga och präglas av mångpartisystem. Men bland de övriga finns en hel del där svenskan är totalt dominerande. I Korsnäs är andelen finskspråkiga 4 %. Antar det finns fler bosnier där än så? En bit över 80 % har svenska som modersmål. Men 13 % har något annat modersmål än landets två nationalspråk.
Vasa och St. Michel har ett frihetskors dinglande från sitt kommunvapen. De andra har det inte. Snygg halmkärve. Eller ”vase” som en kärve också kan kallas. Nästan som ”Vasa” då alltså. Själv försöker jag hålla lite koll på kommunalvalet i de kommuner som finns sisådär 12 mil norrut respektive söderut längs den österbottniska kusten. Rätt arbetsdrygt – men mycket intressant.
För att förklara något om geografin som ligger Vasa i stort sett i mitten längs den österbottniska kustremsan. Området sträcker sig sisådär 120 kilometer såväl norrut som söderut. Längst söderut hittar vi just lilla Kaskö samt Närpes och Kristinestad. Längst i norr har vi Karleby. Nyss nämnda Korsnäs ligger sisådär 50 km söder om Vasa.
Ska vi specifikt peka ut en ort där det kan bli intressant så har vi Jakobstad. En ort på omkring 20.000 invånare som ligger cirka 100 kilometer norr om Vasa. Här lär det vara en massa röster som flyter sedan Anna-Maja Henriksson valdes till Europaparlamentet. Som partiordförande för Svenska folkpartiet och sittande minister fick hon förra gången väldigt många röster – även från såna som normalt kanske inte röstar på hennes parti. Då det dessutom blev en intern brottningsmatch i SFP rörande stadsstyrelsens ordförande blev det en klar signal om ett maktvacuum här. Så Jakobstad blir helt klart intressant att följa.
Det som är speciellt den här gången är förstås att det handlar om två val på samma dag. De av er som bor i Sverige är vana vid att ha flera val samtidigt. Men hos er underlättas det av att man kan nöja sig med att välja parti. Här är det väljarna som gör upp rangordningen inom partierna.
Valsedlarna är i två olika färger. Dessutom börjar kandidaternas nummer från 2 och uppåt i kommunalvalet. I valet till välfärdsområdets fullmäktige handlar det om 2001 och uppåt. Allt för att undvika att folk blandar ihop de båda valen. Men det kommer dom att göra ändå. Så är det på Åland trots nära 60 års erfarenhet av två val samma dag. Dom har ju ett lite annat system där, nämligen.
I samband med en föreläsning nyligen var det några studenter som tog upp hur förvånade dom blivit då det gått upp för dem att det är många som inte ens vet att det är två val som ordnas. Jag har full förståelse för dem. För mina adepter alltså. Inte för de som har missat att vi har två val.