Startade kalla kriget i Iran? Eller kanske i Ottawa?

Jag har varit inne på kalla kriget vid några tillfällen. Jag lär återkomma vid många fler. Då vi talar om ett regelrätt krig kan man slå fast ett datum för när det har börjat respektive slutat. Men ett ”kallt krig” är något annat. Så här får folk nog ha olika uppfattningar om den detaljen. Avslutningen av detta kalla kriget vill jag återkomma till. Men hur började det? Skall vi betona händelseförloppet i Iran 1946? Eller Truman-doktrinen 1947? Eller kanske Marshall-hjälpen och Pragkuppen 1948? Kan vi rentav backa lite och peka på händelser i anslutning till den sovjetiska ambassaden i Ottawa under de sista dagarna av det andra världskriget?

Igor Gouzenko | The Canadian EncyclopediaIgor Gouzenko framträdde iförd huva för att hålla sin nya identitet hemlig.

Iran-affären pekas ofta ut. Här kunde man se att de allierade inte längre var allierade, om vi säger så. Det handlar om då Sovjet drog benen efter sig då de i enlighet med vad som var avtalat skulle lämna Iran(-s oljefält) då kriget var över. Eller startade det via Trumandoktrinen (1947), då USA:s president kungjorde att kommunismen ska bekämpas globalt? Kan man ens tala om ett startskott – eller handlade det kort och gott om någonting som följde av egen tyngd? Men redan av att det andra världskriget var över eliminerade ju grundbulten för samarbete mellan USA och Sovjet.

Till de mer betydelsefulla telegram som har sänts hör det så kallade ”långa telegrammet” som den amerikanske diplomaten George Kennan den 22:a februari 1946 sände från Moskva till sitt eget utrikesministerium hemmavid. Han hade blivit tillfrågad om sin syn på vad ryssarna hade i kikaren. Kennan hade synpunkter. En hel del synpunkter. Kortfattat kan det summeras i att Sovjet upplevde sig vara i ett permanent krig med den kapitalistiska världen, att Sovjet skulle ha ömsesidig nytta av pålitliga socialister i väst och att socialdemokrater egentligen var klassförrädare som ”riktiga” socialister skulle hålla på en armlängds avstånd. Vidare underströk Kennan att Sovjet präglades av urgammal främlingsskräck som kryddade det hela och att maktstrukturerna i Sovjet bromsade upp skapandet av en objektiv bild av de realiteter som rådde.

Telegrammet var mer än 5.000 ord långt. Alltså 10 gånger längre än mina bloggtexter.

Jag säger inte att Trumandoktrinen, Marshallhjälpen, Nato och annat som jag går igenom inte hade blivit av utan Kennans telegram. Däremot hävdar jag att hans telegram påskyndade saker och ting. Sedan en något omarbetad version av telegrammet publicerades sommaren 1947 fick hans tankar allmän spridning och gjorde avtryck i den allmänna opinionen bland amerikanerna. Ingen slump att CIA (den hemliga underrättelsetjänsten i USA) grundades senare samma år?

Å andra sidan kan man också hävda att det kalla kriget startade i Kanada, ungefär samtidigt som Japan höll på att kasta in handduken. På den sovjetiska ambassaden i Ottawa jobbade Igor Gouzenko med att kryptera telegram. Den interna kommunikationen mellan Sovjet och deras ambassader gick ju via koder. Gouzenko skulle skickas hem men konstaterade att livet i Kanada var att föredra. Så han tog med sig ett par hundra sidor och lyckades efter vissa om och men övertyga kanadensarna att Sovjet spionerade för fullt på sina allierade. Inte minst för att klura ut hur man tillverkar en atombomb.

Helt okomplicerat var det inte. Till att börja med kunde han nästan ingen engelska. De som han kontaktade hade helt enkelt svårt att förstå vad karl’n yrade om.

Om Claus Stolpe blogg

Äldre universitetslektor i Vasa. Bloggar mestadels om sånt som berör mina ämnesområden; statskunskap och politisk historia. Ibland kanske också något helt annat slinker med? Idrott? Musik? Gamla bilar? Håll till godo. Eller så låter du bli.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *