”När Roosevelt var död och Truman tog vid…”

”När Roosevelt var död och Truman tog vid.

Var Sovjet för rött och Europa på glid.

Planer gjordes klara för en bättre ekonomi.

Då ingrep USA och sa att: Pengar, det har vi.

Vår Marshallhjälp blir stark och den behöver alla ni,

så slipper vi att se nå’n socialiserad industri.”

(Blå tåget, ”Kalla kriget”, 1971)

Gunder Hägg voittaa Arne Anderssonin ja tekee mailin maailmanennätyksen 4.06,02 Göteborgissa 1. heinäkuuta 1942.Gunder Hägg var en hejare på löpning. Men ville inte att något kommunistband skulle ta sitt namn efter honom inte. Så det fick bli Blå tåget i stället. Dom gjorde bland annat ”Staten och kapitalet”, som du kanske hört med Ebba Grön. Men ”Kalla kriget” är en låt som har sina förtjänster den också.

 

Citatet utgör introduktion till en åtta och en halv minuter lång så kallad ”progglåt” från då kriget i Vietnam pågick som hetast. Bandet hette egentligen Gunder Hägg. Men löparlegenden med samma namn hotade dem med stämning, så det fick bli Blå tåget. Lika så bra. Hade sett konstigt ut att hänvisa till Gunder Hägg i anslutning till citatet.

Den påtagligt vänsterorienterade texten saknar ingalunda poänger, om än av lite tragikomiskt slag. Till mina favoriter hör formuleringen ”Amerika har många söner som det är fart i; man var tacksam för hjälpen från senator McCarthy”. Det här syftar alltså på en amerikansk senator som såg kommunister lite varstans. Vare sig det fanns några kommunister där eller inte.

Likt introt till låten kunde man kanske säga att kalla kriget inleddes med att Franklin D. Roosevelt gick bort våren 1945, innan det andra världskriget var till ändå. Men eftersom vi inte talar om ett regelrätt krig är det svårt att slå fast en absolut tidpunkt för inledning och avslutning. Vid sidan av krigshändelserna var det mycket intressant som hände det här året. Vid Jaltakonferensen, nere på Krimhalvön, i februari träffades Roosevelt, Churchill och Stalin för att diskutera den nya världsordning som stod för dörren. Mindre än ett halvår senare var det dags för ny konferens, nu i tyska Potsdam. Vid det laget hade Roosevelt bytts ut mot Truman. Medan konferensen ännu pågick blev resultatet klart från det parlamentsval som britterna hållit strax innan. De konservativa förlorade och Churchill gav plats åt Clement Attlee under konferensens avslutande dagar. Ett scenario som sällan påtalas och som åtminstone för mig känns något märkligt.

Mer väsentligt är att man i Jalta kom överens om att demokratiska val skulle hållas i Tyskland och de centraleuropeiska länderna så fort kriget var över. Blev lite si och så med den saken. Vidare skulle Polen flyttas västerut (sic). Östra Polen tillföll Sovjet medan Polen kompenserades genom att delar av östra Tyskland började höra till Polen. Städer som Breslau (Wroclaw) och Stettin tillföll Polen medan Lvov och Vilnius hamnade i Sovjet (sedermera i Ukraina respektive Litauen).

Kalla kriget är jag inne på eftersom jag som bäst håller en kurs kring temat. Termen ”kallt krig” hade använts redan tidigare. Kan spåras till åtminstone 1500-talet och de relationer som rådde mellan britter och spanjorer. Någon spridning fick uttrycket inte förrän världskriget var över. Termen kopplas ofta ihop med Bernard Baruch, en rik snubbe och politisk rådgivare till både Wilson och Roosevelt. I ett tal år 1947 påtalade han att folk borde inse att man numera levde i just ett kallt krig. Samma år gav Walter Lippman, känd amerikansk journalist, ut en bok som hette just ”Cold War”. Termen var därmed myntad.

Om Claus Stolpe blogg

Äldre universitetslektor i Vasa. Bloggar mestadels om sånt som berör mina ämnesområden; statskunskap och politisk historia. Ibland kanske också något helt annat slinker med? Idrott? Musik? Gamla bilar? Håll till godo. Eller så låter du bli.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *