FysKem-dagarna 2017

Fysikersamfundet i Finland rf och Finska Kemistsamfundet rf välkomnar alla ämneslärare i fysik och kemi till sin traditionella kryssningskonferens som i år går av stapeln fredag-söndag 17-19.11.2017.

Årets tema är ”Tid”.

Vi erbjuder ett tillfälle att diskutera aktuella frågor inom dessa ämnen samt att utbyta idéer kring utvecklingen av undervisningen i grundskolor och gymnasier. Under fysik- och kemidagarna får lärare bekanta sig med dagens forskningsaktivitet och den universitetsundervisning till vilken deras elever kan fortsätta efter gymnasiet. Samtidigt får forskare möjlighet att presentera sin forskning för en bredare publik.

Fysik- och kemidagarna kommer att arrangeras på Viking Lines M/S Mariella i form av en kryssning mellan Helsingfors och Stockholm. Utöver föreläsningar har du möjlighet att delta i lärarworkshopar eller besöka Nobelmuseet i Stockholm.

För mera information, se
http://fyskemdagarna.fi
https://www.facebook.com/events/1024853150949381/

FysKem-dagarna_2017

StarT – tillsammans för helhetsskapande lärande och temastudier

StarT-reklam

För att fira jubileumsåret Finland100 ordnar LUMA-center Finland tillsammans med sina samarbetspartners StarT. StarT stöder ämnesövergripande lärprojekt i enlighet med de nya läroplanerna. StarT riktar sig till alla stadier från daghem till andra stadiet.

StarT bygger på fenomenbaserade projekt som kopplar ihop vetenskap, konst, gymnastik och barnens och ungdomarnas egna intressen.

Ni väljer själv hur projekten förverkligas: som kortare arbeten, temakurser eller verksamhet som sträcker sig över hela läsåret.

StarT erbjuder stöd till projektteamen och lärarna genom att erbjuda material, idéer, konkret stöd och avgiftsfri utbildning i fenomenbaserat och ämnesövergripande lärande.

Under våren ordnas lokala StarT-festivaler runtom i Finland. Festligheterna kulmineras under slutet av vårterminen i StarT-galan, höjdpunkten av hela StarT.

Länk till anmälningen finns på StarT:s hemsida

(Försök förbise svenskan på StarT-sidan.  StarT är trots språket ett bra projekt och erbjuder nyttigt material!)

 

 

Material modern fysik

Arbetsblad (teoridel + elevhandledning) för laborationer i modern fysik vid Helsingfors universitet.

Vill du boka en laboration? Kontakta Skolresurs Annika Venäläinen (annika.venalainen@helsinki.fi el telefon: 044 287 0987)

Labba modern fysik på Helsingfors universitet

Skolresurs erbjuder möjlighet för gymnasiegrupper att komma till Helsingfors universitets fysikklass F2K för att labba modern fysik på svenska.

Laborationernas tema:

  • Fotoelektrisk effekt
  • Förhållande elektronens massa och laddning
  • Spektralanalys
  • Svartkroppsstrålning

Besöket kan även innefatta demonstration av något labb vid institutionen för fysik, t.ex. acceleratorlaboratoriet.

Ett besök är ca 2 timmar långt.

Intresserad? Kontakta Skolresurs Annika Venäläinen (annika.venalainen@helsinki.fi el telefon: 044 287 0987)

Sjukhusfysik på HUCS 24.4.2017 kl 17-20

Vad gör en sjukhusfysiker?
Kom med på ett studiebesök till HUCS och bekanta dig med apparaturen och fysiken bakom t.ex. magnetkameran, digitalröntgen och datortomografin.

Skolresurs ordnar programmet tillsammans med sjukhusfysiker Linda Kuusela från HUCS.

När? måndag den 24 april kl 17-20
Var? Mejlans tornsjukhus, Haartmansgatan 4

Anmälan: jonas.waxlax@edu.hel.fi  senast den 19.4.

Program: inbjudan_sjukhusfysik_Nyland

Geogebra 8.6.2017 i Pargas/Åbo

Kom på en workshop i Geogebra under ledning av skolresurs Nina Aspégren, lärare i Sarlinska skolan i Pargas. Bekanta dig med verktyget och prova på att skapa egna kurser, uppgifter, ge feedback mm.

När? Torsdag den 8.6.2017 kl 10-13
Var? Sarlinska skolan i Pargas eller på Åbo Akademi i Åbo.

Närmare info: RC-annons Geogebra
Anmälning (deadline 19.5).

Upptäcktsdag i Pargas 3.5.2017

LUMA center Finland ordnar en tvåspråkig workshop kring utomhuspedagogik  och undersökande arbetssätt.  Handledning i användning av fältmikroskop och andra forskningsinstrument utlovas.

Var? Munkviken, Pargas
När? 3.5.2017 kl 15-17
För vem? Klasslärare, ämneslärare och pedagoger, främst åk F-9, men även naturskollärare, gymnasielärare och övriga intresserade

Mer information + anmälning: Munkvik_svenska

 

 

Sommarakademi på svenska västkusten

Molekylverkstan i Stenungsund kommer i år igen att erbjuda Sommarakademi i kemi för gymnasiestuderande som i höst påbörjar sitt sista år.

Denna 4-dagars kurs på svanska västkusten pågår 8-11.8.2017 och innehåller bl.a. havets kemi, framtiden för kemiföretag, utbildningar inom i kemi i Göteborg samt den spännande kombinationen akvarellmälning och kemi.

Intresserad? Läs mer om kursen, antagning etc:
http://media.palladium.molekylverkstaden.se/2014/08/Inbjudan-till-Sommarakademi-Kemi-2017.pdf

Teachmeeta med Skolresurs 11.4.2017 kl 15

Har du testat på Teachmeet någongång?
Nu är det dags då Skolresurs premiärteachmeetar kring brännande aktuella frågor från din vardag!

 Teachmeet i Skolresurs Facebook-gruppen tisdag 11 april kl 15-16 

Teachmeetet går ut på att lärare och skolintresserade träffas online för att dela med sig av idéer och diskutera aktuella teman. Våra skolresurspersoner kommer att posta inlägg i Facebook-gruppen och alla är välkomna att delta i diskussionen. Exempel på teman är kamratbedömning i matematik, digitala verktyg för formativ bedömning i fysik- och kemiundervisningen, tips på undervisningsresurser, målstege och bedömningssamtal samt flera rymdrelaterade inlägg.  

Deltagare får mer än gärna dela med sig av egna tips och idéer om allt som rör undervisning i matematik, naturvetenskapliga ämnen och teknik!​

 Du hittar Facebook-gruppen här: https://www.facebook.com/skolresurs/

Du kan följa diskussionen även utan ett Facebook-konto, men för att kunna kommentera krävs registrering. Du behöver inte anmäla dig för att delta och det går naturligtvis bra att läsa inläggen och kommentera även efter att det officiella Teachmeetet är över.

 Frivillig anmälan och idéer om lämpliga teman kan lämnas här: https://goo.gl/forms/suiUjGnfDKcgYvL43

 Tips! Varför inte samla flera ämneskollegor och delta i Teachmeetet tillsammans?

 Frågor besvaras av Jenni Vainio, fornamn.efternamn@esbo.fi.

 

Ulos-Ut-Out i Åbo & Sagu 5-6.6.2017

Missa inte storevenemanget kring lärande utomhus! Programmet är späckat med spännande presentationer och kreativa workshopar på tre språk. Vad sägs om äventyrsfostran, naturparkour och spela dig fram till en hållbar framtid? Och mycket mer. Till exempel kommer Skolresurs att dra några av workshoparna.

Var? Åbo och Sagu
När? 5-6 juni 2017

Mer information och länk till anmälning finns på sidan http://www.ulos2017.fi/sv/hem/