Rymddag på Heureka 4.12.2017

En dag på Heureka med fokus på temat rymden. Dagens ordnas i samarbete med ESA och Nordic ESERO. Under dagen genomförs bl.a. en direkt in-flight diskussion med astronaut Paolo Nespoli på rymdstationen ISS. Kl. 13.30 presenteras vårt solsystem på svenska. Rymdfilmernas speakerröst kan följas på svenska via hörlurar. Läs mer om programmet och inträdet här

På eftermiddagen ordnas i samband med rymddagen på Heureka ett avgiftsfritt tillfälle för lärare.

Programmet enligt följande:

14.00 coffee and registration                                                                       14-14.30 possibility to attend Sundial and/or spectrometer workshops                                                                                                                     14.30 Northern lights Science on a Sphere -show                                     15.00 Lecture about Life in Space by Mr. Markus Hotakainen             16.00 Phantom of the Universe planetarium film https://www.heureka.fi/event/phantom-of-the-universe/?lang=en                                                                                                                                 17-18 IFC from ISS with Paolo Nespoli

Här kan lärare anmäla sig till rymddagen!

Öppna laborationer och undersökande arbetssätt, fortbildning i Vasa våren 2018

Syftet med kursen är att deltagarna ska inspireras till att arbeta med öppna laborationer i sin undervisning, och utveckla sin kunskap om hur man gör det i praktiken.  Fortbildningen består av 4 närstudieeftermiddagar (3 h/ gång). Mellan träffarna ska deltagarna i sin egen undervisning låta eleverna arbeta på ett mera undersökande sätt.

 

Målgrupp:     Lärare i årskurs 7-9, samt i gymnasiet i kemi och fysik

(även biologilärare är välkomna)

Tidpunkt:      Januari-maj 2018 (första träffen är den 25.1)

Plats:             Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier, ÅA, Strandgatan 2, Vasa

Läs mer om kursen här.

Anmälning senast den 15.1.2018

 

CanSat-tävling våren 2018

I vår ordnar ESERO igen i Norge en CanSat-tävling för studerande. Ett bra tillfälle för studerande att utmana sig själv och att lära känna studerande från andra nordiska länder. Mer information finns att läsa på http://esero.no/prosjekter/cansat/nordic-satellite-competition-for-secondary-school/

Klimatfostran och hållbar utveckling, 14.12.2017, Helsingfors

Nätverket SIRENE ordnar en seminariedag den 14.12 kl. 10 – 17 i Helsingfors. Under seminariets presentationer och workshopar möts forskare och lärare för att fundera på hur klimatfostran och hållbar utveckling överlag konkret kan tas in i undervisningen på olika skolstadier. Seminariets huvudspråk är finska, men deltagarna kan fritt kommentera och diskutera på svenska eller engelska! Seminariet är kostnadsfritt men för workshoparna finns en förhandsanmälan på adressen https://goo.gl/forms/Nrs10BUnf7iEIi1s2

Programmet kan du läsa här

SIRENE – Interdisciplinary network of environmental and sustainability education research, http://www.sirene.fi/

 

PROFFSdays i Åbo den 20-21.11 2017

Den populära PROFFSdays-serien avslutas i Åbo den 20-21/11. PROFFSdays är ett hands-on-event för lärare på temat programmering och digitalt skapande som ordnas inom PROFFS-projektet. Eftersom projektet är på slutrakan slår vi på stort med tre utländska talare och workshophållare, däribland Phil Bagge som arbetar med programmering och making i England och Andreas S. Hedlund som bl.a. utvecklat kodväskor för skolbruk i Skellefteå. Det finns workshops som passar alla – oberoende av om du är nybörjare eller har kommit en bit på vägen, eller om du jobbar med lärplatta eller dator.

Nytt för detta PROFFSdays är att vi ordnar ett specialspår för alla som identifierar sig som skolledare (t.ex. rektorer, handledare, tutorlärare och bildningsdirektörer) måndagen den 20/11 på temat ”Leda digitalisering”. Vi har anlitat Annika Agelii Genlott från Örebro universitet och Sveriges kommuner och landsting som jobbar med dessa frågor – hon är bra och verkligen värd att lyssna på då hon talar om verksamhetskultur och förändring av andra graden. Om ledarskapsfrågor kring digitalisering intresserar är detta ett ypperligt tillfälle att fundera på dessa tillsammans med Annika och andra som befinner sig i samma situation.

Evenemanget är avgiftsfritt och riktar sig till lärare i förskolan och den grundläggande utbildningen (F-9). Huvudarrangör är projektet PROFFS 2.0 (Programmering för förskola och skola) med finansiering från Utbildningsstyrelsen.

Mer information om programmet, talarna och anmälan finns på http://proffsdays.wordpress.com <http://proffsdays.wordpress.com/>.

Varmt välkommen och ta gärna en eller flera kolleger med dig!

PROFFSdays #3 – Programmering och digitalt skapande i skolan, 6.11.2017, Helsingfors

Nu har det blivit dags att anmäla sig till PROFFSdays i Helsingfors som går av stapeln måndagen den 6/11 kl. 9-16. Gå in och anmäl dig och välj vilka workshops du vill delta i på följande adress – först till kvar gäller!

goo.gl/8jLbPp

Försök gärna få med en eller flera kolleger från din egen skola – då har ni någon i närheten att fortsätta jobba kring dessa frågor med efter evenemanget! Anmälningar tas emot fram till 1/11.

Du hittar mer information på evenemangets Facebook-sida (PROFFSdays #3) och om du har frågor kan du höra av dig till Linda Mannila (linda@digismart.fi).

Varmt välkomna med!