Upptäcktsdag i Pargas 3.5.2017

LUMA center Finland ordnar en tvåspråkig workshop kring utomhuspedagogik  och undersökande arbetssätt.  Handledning i användning av fältmikroskop och andra forskningsinstrument utlovas.

Var? Munkviken, Pargas
När? 3.5.2017 kl 15-17
För vem? Klasslärare, ämneslärare och pedagoger, främst åk F-9, men även naturskollärare, gymnasielärare och övriga intresserade

Mer information + anmälning: Munkvik_svenska

 

 

Sommarakademi på svenska västkusten

Molekylverkstan i Stenungsund kommer i år igen att erbjuda Sommarakademi i kemi för gymnasiestuderande som i höst påbörjar sitt sista år.

Denna 4-dagars kurs på svanska västkusten pågår 8-11.8.2017 och innehåller bl.a. havets kemi, framtiden för kemiföretag, utbildningar inom i kemi i Göteborg samt den spännande kombinationen akvarellmälning och kemi.

Intresserad? Läs mer om kursen, antagning etc:
http://media.palladium.molekylverkstaden.se/2014/08/Inbjudan-till-Sommarakademi-Kemi-2017.pdf

Teachmeeta med Skolresurs 11.4.2017 kl 15

Har du testat på Teachmeet någongång?
Nu är det dags då Skolresurs premiärteachmeetar kring brännande aktuella frågor från din vardag!

 Teachmeet i Skolresurs Facebook-gruppen tisdag 11 april kl 15-16 

Teachmeetet går ut på att lärare och skolintresserade träffas online för att dela med sig av idéer och diskutera aktuella teman. Våra skolresurspersoner kommer att posta inlägg i Facebook-gruppen och alla är välkomna att delta i diskussionen. Exempel på teman är kamratbedömning i matematik, digitala verktyg för formativ bedömning i fysik- och kemiundervisningen, tips på undervisningsresurser, målstege och bedömningssamtal samt flera rymdrelaterade inlägg.  

Deltagare får mer än gärna dela med sig av egna tips och idéer om allt som rör undervisning i matematik, naturvetenskapliga ämnen och teknik!​

 Du hittar Facebook-gruppen här: https://www.facebook.com/skolresurs/

Du kan följa diskussionen även utan ett Facebook-konto, men för att kunna kommentera krävs registrering. Du behöver inte anmäla dig för att delta och det går naturligtvis bra att läsa inläggen och kommentera även efter att det officiella Teachmeetet är över.

 Frivillig anmälan och idéer om lämpliga teman kan lämnas här: https://goo.gl/forms/suiUjGnfDKcgYvL43

 Tips! Varför inte samla flera ämneskollegor och delta i Teachmeetet tillsammans?

 Frågor besvaras av Jenni Vainio, fornamn.efternamn@esbo.fi.

 

Ulos-Ut-Out i Åbo & Sagu 5-6.6.2017

Missa inte storevenemanget kring lärande utomhus! Programmet är späckat med spännande presentationer och kreativa workshopar på tre språk. Vad sägs om äventyrsfostran, naturparkour och spela dig fram till en hållbar framtid? Och mycket mer. Till exempel kommer Skolresurs att dra några av workshoparna.

Var? Åbo och Sagu
När? 5-6 juni 2017

Mer information och länk till anmälning finns på sidan http://www.ulos2017.fi/sv/hem/

Seminarium i Vasa 4.5.2017: Helhetsskapande undervisning

Helhetsskapande undervisning i den nya läroplanen— perspektiv, betraktelser och konkreta exempel

4.5.2017 i Vasa

I LUMA-projektet MAT-É-TEMAT har tre skolor under de senaste två läsåren planerat och genomfört helhetsskapande undervisning som sammanlänkar ämnesinnehåll från matematik, slöjd och huslig ekonomi – på ett sätt som följer de nya läroplansgrundernas förväntningar på helhetsskapade undervisning.

I det avslutande seminariet öppnar lärarna upp sina erfarenheter för en större publik. Som inledare på seminariet medverkar pedagogie emeritusprofessor Kari Uusikylä och professor Elina Pirjatanniemi. Som moderator fungerar PeD, lektor Tom Wikman.

För ytterligare information om programmet se: https://www.cll.fi/wp-content/uploads/2017/03/flyer-Matetemat-4.5-rev.pdf

Tidpunkt: 4.5.2017 kl. 10.00-14.30
Plats: Åbo Akademi, Aud. Bruhn

Anmälan senast 27.4.2017www.cll.fi/luma/anmalan

Seminariet är avgiftsfritt.
Mera information ger Kasper Hiltunen, kasper.hiltunen@abo.fi

E-kurs i programmering för klasslärare

Centret för livslångt lärande ordnar en nätbaserad kurs och infopaket kring programmering. Centrala frågeställningar: vad är programmering, varför ta in det i grundskolan, vad innebär programmering för olika årskurser samt hur arbeta med programmering i olika ämnen.

Lärare: Linda Mannila

Närmare information, tidpunkter, anmälning mm: http://www.cll.fi/educations/programmering-i-grundskolan-vad-hur-och-varfor-natkurs/

ABILABB 2017

Den vid det här laget klassiska Abilabbkursen, dvs sommarkurs med kemi-, fysik- och mattelaborationer, ordnas i Åbo den 7-11 augusti 2017.

Kursen är avsedd för gymnasiestuderande.

Laboratoriet för fysikalisk kemi, Åbo Akademi, ansvarar för de praktiska arrangemangen. Skolresurs.fi är kursarrangör.

Vi ber lärarnas sprida ordet i sina skolor till studerandena. Deltagarna anmäler sig själv till kursen (deadline 15.5. 2017).

Ytterligare information:
Kursanslag: RC-annons – Abilabb2017
Direktlänk till anmälan
Följebrev till deltagarna: Abilabbkursbrev
Infobrev till lärarna: Abilabbkursbrev